vivalavita - żyj zdrowo

<< wstecz

Osobisty dietetyk

Dziś Światowy Dzień Serca

Cr (chrom)


Cr Opis i funkcje:

Bierze udział w regulacji stężenia glukozy we krwi, uczestniczy w jej metabolizmie.



- wątroba cielęca, kurczęta, wołowina,
- drożdże piwowarskie,
- produkty mleczne, jaja,
- ziemniaki ze skórką,
- świeże owoce,
- ryby morskie, ostrygi, mięczaki,
- produkty pełnoziarniste.

Zapotrzebowanie: 
Chrom wyraża się w tabelach żywieniowych w mikrogramach [µg]. Dla tego składnika mineralnego z powodu braku danych nie została oznaczona bezpieczna maksymalna dawka nie powodująca ryzyka efektów ubocznych, dlatego też, aby nie dopuścić do możliwości przedawkowania, źródłem tego składnika powinna być żywność.


Zalecane normy dietetyczne na Chrom dla różnych grup ludności*

 

Grupy ludności

Chrom

Zalecane normy dietetyczne [µg / dzień]

Dzieci 1-3 lat 11
Dzieci 4-8 lat 15
Chłopcy 9-13 lat 25
Młodzież męska 14-18 lat 35
Mężczyźni 19-30 lat 35
Mężczyźni 31-50 lat 35
Mężczyźni 50-70 lat 30
Mężczyźni powyżej 70 lat 30

Dziewczęta 9-13 lat

21
Młodzież żeńska 14-18 lat 24
Kobiety 19-30 lat 25
Kobiety 31-50 lat 25
Kobiety 50-70 lat 20
Kobiety powyżej 70 lat 20
Kobiety ciężarne do 18 lat 29
Kobiety ciężarne 19-30 lat 30
Kobiety ciężarne 31-50 lat 30
Kobiety karmiące do 18 lat 44
Kobiety karmiące 19-30 lat 45
Kobiety karmiące 31-50 lat 45

 

*(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA)

 

Niedobór witaminy:

- zmniejszona zdolność przyswajania glukozy przez tkanki, podobnie jak w cukrzycy,
- zaburzenia metabolizmu glukozy, tłuszczów i białek,
- nadwaga,
- zmęczenie,
- nadmierne pragnienie, wzmożony apetyt,
- częste oddawanie moczu,
- zmniejszona odporność na infekcje,
- zakażenie układu moczowego,
- zakażenie grzybicze skóry, jamy ustnej, pochwy.

Nadmiar witaminy:

- długotrwałe podawanie zawyżonej dawki chromu może doprowadzić do chorób skóry, raka płuc, uszkodzenia wątroby i nerek.

Co wpływa na pogorszenie wchłaniania:

nadmiar rafinowanego cukru i mąki, pestycydy, metale ciężkie

Co wpływa na polepszenie wchłaniania:

witamina B3, aminokwasy (glicyna, cysteina, kwas glutaminowy), wysiłek fizyczny, witamina C

  • niedobór chromu może powodować wzrost poziomu cholesterolu i kwasów tłuszczowych w organizmie, zaburzenia metabolizmu glukozy. W ciężkich przypadkach niedostatecznej ilości chloru uszkodzenie nerwów,

  • poprzez wpływ na przemianę cukrów może zmniejszać uczucie głodu, dzięki temu wspomaga procesy odchudzania się.

Popularne diety
Składniki mineralne
Witaminy
Choroby
Encyklopedia
<< wstecz
Pełna wersja vivalavita.pl | Informacje

Copyright © VivaLaVita
Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB