vivalavita - żyj zdrowo

<< wstecz

Osobisty dietetyk

Za 4 dni Międzynarodowe Święto Pracy

Ca (wapń)


Ca Opis i funkcje:

Wapń (Ca) – Stanowi podstawowy składnik układu kostnego. Występuje w kościach, zębach (odpowiada za ich twardość), paznokciach, płynach ustrojowych oraz komórkach. Ma wpływ na utrzymanie równowagi ciała. Uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi, w przewodnictwie tkanki nerwowej, przekazywaniu bodźców hormonalnych i utrzymywaniu odpowiedniej równowagi kwasowo – zasadowej  organizmu.



sery żółte, sery białe, mleko, sardynki, rzeżucha, jaja, kapusta, mięso, ziemniaki, buraki, rośliny strączkowe, orzechy

Wapń wyraża się w tabelach żywieniowych w miligramach [mg].


Zalecane normy dietetyczne na Wapń dla różnych grup ludności*

Grupy ludności

Wapń

Zalecane normy dietetyczne [mg / dzień]

Bezpieczna maksymalna dawka nie powodująca ryzyka efektów ubocznych

[mg / dzień]

Dzieci 1-3 lat

700 2500

Dzieci 4-8 lat

1000 2500

Chłopcy 9-13 lat

1300 3000
Młodzież męska 14-18 lat 1300 3000
Mężczyźni 19-30 lat 1000 2500
Mężczyźni 31-50 lat 1000 2500
Mężczyźni 50-70 lat 1000 2000
Mężczyźni powyżej 70 lat 1200 2000

Dziewczęta 9-13 lat

1300 3000
Młodzież żeńska 14-18 lat 1300 3000
Kobiety 19-30 lat 1000 2500
Kobiety 31-50 lat 1000 2500
Kobiety 50-70 lat 1200 2000
Kobiety powyżej 70 lat 1200 2000
Kobiety ciężarne do 18 lat 1300 3000
Kobiety ciężarne 19-30 lat 1000 2500
Kobiety ciężarne 31-50 lat 1000 2500
Kobiety karmiące do 18 lat 1300 3000
Kobiety karmiące 19-30 lat 1000 2500
Kobiety karmiące 31-50 lat 1000 2500

*(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA)

Niedobór witaminy:

Hipokalcemia:

Na początku:
- skurcze mięśni, ból w stawach;
- mrowienie i drętwienie w rękach i nogach;
- zwolnienie tętna;
Później:
- ubytki w uzębieniu;
- zaburzenia snu;
- krwotoki;
Ostateczne objawy:
- utykanie i zaburzenie chodu;
- zmniejszona kontrola mięśni, złamania kości;
- stany lękowe;
- wypadanie zębów i zaburzenia wzrostu u dzieci.

Nadmiar witaminy:

Hiperkalcemia :

  • uwapnienie naczyń
  • choroby nerek
  • rak kości
  • kamice
  • osłabienie mięsni
  • ospałość a nawet śpiączka

Co wpływa na pogorszenie wchłaniania:

kwas szczawiowy, kwas fitynowy, aspiryna, barbiturany, silne środki uspokajające, aluminium, neomycyna, nadmiar tłuszczu, soli, alkoholu, nikotyna, kofeina, brak aktywności fizycznej

Co wpływa na polepszenie wchłaniania:

witamina A, witamina C, witamina D, bor, żelazo, magnez (proporcja 3:2), fosfor (proporcja 2:1), mangan, cynk, laktoza, wysiłek fizyczny, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe

  • wapń stanowi około 2% masy ciała dorosłego człowieka; 99% tej ilości zawarte jest w kościach i zębach,
  • na wchłanialność wapnia wpływa skład pożywienia, ph w jelicie cienkim, szybkość przesuwania się treści pokarmowej w jelicie, zawartość błonnika, stosunek wapnia do fosforu. Na przyswajalność korzystnie wpływa białko, laktoza oraz witamina D. Z kolei negatywnie działa kwas fitynowy i kwas szczawiowy,
  • odpowiednia podaż wapnia w dicie w okresie wzrastania poprawia stan i wytrzymałość kości oraz zmiesza ryzyko wystąpienia osteoporozy w późniejszych latach.

Popularne diety
Składniki mineralne
Witaminy
Choroby
Encyklopedia
<< wstecz
Pełna wersja vivalavita.pl | Informacje

Copyright © VivaLaVita
Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB