vivalavita - żyj zdrowo

<< wstecz

Osobisty dietetyk

Za 4 dni Dzień Chruścików
Data dodania: 2011-12-19
Ocena: 0 / 5

Zupa z suszonych grzybów z łazankami


Zupa z suszonych grzybów z łazankami
Pora dnia: Obiad
Smak: Ziołowy, Łagodny
Sposób przygotowania: Gotowanie + smażenie
Kcal: 784
Ilość porcji: 4
Kcal w 1 porcji: 196
Rodzaj dania: Wegańskie, Wegetariańskie
Stopień trudności: 2 / 5
Czasochłonność: 3 / 5
Koszt dania: 3 / 5
SKŁADNIKI:
Por 100 g (2 x kawałek)
Seler korzeniowy 100 g (0.5 x mała sztuka)
Makaron łazanki 100 g (1 x szklanka)
Marchew 90 g (2 x średnia sztuka)
Pietruszka, korzeń 80 g (1 x średnia sztuka)
Cebula 70 g (1 x małej wielkości)
Podgrzybek, suszony 50 g (10 x sztuka)
Oliwa z oliwek 10 g (1 x łyżka)
Mąka pszenna biała 10 g (1 x łyżka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:
sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, tymianek
SPOSÓB WYKONANIA:
Opłukane i oczyszczone grzyby zalewamy 200 ml gorącej wody i moczymy aż do miękkości(20-30 minut). Namoczone grzyby wyjmujemy, kroimy w paseczki i podsmażamy na oliwie z bardzo drobno pokrojoną cebulą. Całość oprószamy mąką i lekko zrumieniamy. Dodajemy wodę, w której moczyły się grzyby, zagotowujemy aż wywar zgęstnieje. Pokrojone w kostkę warzywa oraz przyprawy zalewamy 800 ml wody i gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy wywar z grzybami i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowanym makaronem łazanki.
UWAGI:
Zupę zabielić można mlekiem roślinny lub mleczkiem kokosowym.
<< wstecz
Pełna wersja vivalavita.pl | Informacje

Copyright © VivaLaVita
Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB