vivalavita - żyj zdrowo

<< wstecz

Osobisty dietetyk

Za 4 dni Dzień Chruścików
Data dodania: 2014-10-02
Ocena: 4 / 5

Zupa z soczewicy czerwonej


Zupa z soczewicy czerwonej
Pora dnia: Obiad, Kolacja, Podwieczorek
Smak:
Sposób przygotowania: Gotowanie
Kcal: 1080
Ilość porcji: 4
Kcal w 1 porcji: 270
Rodzaj dania: Wegańskie, Wegetariańskie
Stopień trudności: 2 / 5
Czasochłonność: 3 / 5
Koszt dania: 2 / 5
SKŁADNIKI:
Woda 1500 g (1.5 x litr)
Soczewica, surowa 192 g (1 x szklanka)
Cebula 110 g (1 x średniej wielkości)
Pietruszka, korzeń 80 g (1 x średnia sztuka)
Ryż brązowy 50 g (0.5 x paczka)
Marchew 45 g (1 x średnia sztuka)
Koncentrat pomidorowy 30% 25 g (1 x łyżka)
Oliwa z oliwek 20 g (2 x łyżka)
Czosnek 10 g (2 x ząbek)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

1 łyżeczka papryki mielonej, pieprz, sól, liść laurowy, 2 ziela angielskie,

SPOSÓB WYKONANIA:

Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy startą na tarce marchewkę, pietruszkę i paprykę smażymy około 2 minut.

Dodajemy przepłukaną na sicie soczewice, ziele i liść, dolewamy wodę i gotujemy około 15 minut. Gdy warzywa zmiękną wyciągamy ziele i liść dodajemy przecier i doprawiamy do smaku i miksujemy.

<< wstecz
Pełna wersja vivalavita.pl | Informacje

Copyright © VivaLaVita
Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB