vivalavita - żyj zdrowo

<< wstecz

Osobisty dietetyk

Pojutrze Początek Astronomicznej Jesieni
Data dodania: 2016-05-06
Ocena: 5 / 5

Zupa rybna bostońska


Zupa rybna bostońska
Pora dnia: Obiad, Kolacja
Smak: Łagodny
Sposób przygotowania: Gotowanie
Kcal: 1656
Ilość porcji: 4
Kcal w 1 porcji: 414
Rodzaj dania: Rybne
Stopień trudności: 3 / 5
Czasochłonność: 4 / 5
Koszt dania: 3 / 5
SKŁADNIKI:
Dorsz, świeży 1200 g
Cebula 450 g (3 x dużej wielkości)
Ziemniaki późne 300 g (4 x średniej wielkości)
Mleko spożywcze 2% tłuszczu 230 g (1 x szklanka)
Oliwa z oliwek 20 g (2 x łyżka)
Mąka pszenna biała 10 g (1 x łyżka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

suszone tymianek 1 szczypta, liść laurowy, sól, pieprz

SPOSÓB WYKONANIA:

Zdjąć filety z dorsza, usunąć skórę i kręgosłup, rybę pokrajać na małe kawałki. Przygotować wywar, zalewając kręgosłup i skórę wodą (1, 5 l), dodając całą cebulę, liść laurowy, sól i pieprz; gotować 20 min. ; przecedzić. Na rozgrzany tłuszcz dodać 2 posiekane cebule, przesmażyć do zrumienienia. Rozprowadzić mąkę wystudzonym wywarem, wlać do przesmażonej cebuli, dodając obrane i pokrajane w kostkę ziemniaki. Po 15 min. Gotowania dodać kawałki dorsza i gotować ok. 20 min. Na małym ogniu. Wlać mleko i zagotować, przyprawiając ewentualnie zupę solą do smaku. Podawać bardzo ciepłą.

<< wstecz
Pełna wersja vivalavita.pl | Informacje

Copyright © VivaLaVita
Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB