vivalavita - żyj zdrowo

<< wstecz

Osobisty dietetyk

Za 15 dni Międzynarodowy Dzień Piwa
Data dodania: 2016-05-01
Ocena: 5 / 5

Zupa kaszubska


Zupa kaszubska
Pora dnia: Obiad, Kolacja, Podwieczorek
Smak: Słodki, Słony, Łagodny
Sposób przygotowania: Gotowanie
Kcal: 820
Ilość porcji: 4
Kcal w 1 porcji: 205
Rodzaj dania: Lunch
Stopień trudności: 2 / 5
Czasochłonność: 4 / 5
Koszt dania: 3 / 5
SKŁADNIKI:
Woda 2000 g (2 x litr)
Kapusta włoska 330 g (3 x szklanka, siekany)
Pomidor 300 g
Śmietana 18% tłuszczu 220 g (1 x szklanka)
Włoszczyzna krojona w paski, mrożona 200 g
Cebula 70 g (1 x małej wielkości)
Mąka pszenna biała 50 g (5 x łyżka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

kminek, sól, pieprz

SPOSÓB WYKONANIA:

Włoszczyznę, ugotować z nich wywar i odcedzić. Poszatkowaną kapustę z cebulą i kminkiem ugotować w małej ilości wody bez przykrycia i miękką dodać do wywaru. Mąkę rozmieszać ze śmietaną, podprawić zupę i mieszając zagotować; osolić. Pomidory umyć i surowe przetrzeć do wazy, zalewając je gorącą zupą; zamiast surowych pomidorów można w zimie dodać przecieru. Podawać z ziemniakami.

<< wstecz
Pełna wersja vivalavita.pl | Informacje

Copyright © VivaLaVita
Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB