vivalavita - żyj zdrowo

<< wstecz

Osobisty dietetyk

Za 15 dni Międzynarodowy Dzień Piwa
Data dodania: 2016-05-06
Ocena: 5 / 5

Zapiekanka z dyni


Zapiekanka z dyni
Pora dnia: Obiad, Kolacja
Smak: Słodki
Sposób przygotowania: Smażenie
Kcal: 1228
Ilość porcji: 4
Kcal w 1 porcji: 307
Rodzaj dania: Lunch
Stopień trudności: 3 / 5
Czasochłonność: 4 / 5
Koszt dania: 3 / 5
SKŁADNIKI:
Dynia 840 g (1 x sztuka, obrany i bez pestki)
Ziemniaki późne 250 g
Jajka kurze, całe 100 g (2 x dużej wielkości)
Ser edamski 100 g
Masło 50 g

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

sól, pieprz

SPOSÓB WYKONANIA:

Obrać dynię ze skóry, usunąć ziarna, pokrajać na kawałki i gotować 10 min., we wrzącej osolonej wodzie; rozetrzeć, odcedzić. Osobno ugotować obrane ziemniaki i dokładnie je ugnieść. Połączyć ziemniaki z roztartą dynią, dodać rozmącone jajka, przyprawić solą i pieprzem. Nałożyć do posmarowanego masłem (2 dkg) żaroodpornego naczynia, posypać utartym serem, a na wierzchu położyć grudki masła. Piec ok. 45 minut w temperaturze ok. 180 stopni c. Podawać jako samodzielne danie.

<< wstecz
Pełna wersja vivalavita.pl | Informacje

Copyright © VivaLaVita
Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB