vivalavita - żyj zdrowo

<< wstecz

Osobisty dietetyk

Za 4 dni Dzień Matki
Data dodania: 2016-05-07
Ocena: 5 / 5

Zapiekanka mięsna


Zapiekanka mięsna
Pora dnia: Obiad, Kolacja
Smak: Łagodny
Sposób przygotowania: Pieczenie
Kcal: 1214
Ilość porcji: 2
Kcal w 1 porcji: 607
Rodzaj dania: Mięsne
Stopień trudności: 3 / 5
Czasochłonność: 4 / 5
Koszt dania: 3 / 5
SKŁADNIKI:
Mąka pszenna biała 200 g
Makaron 75 g
Jajka kurze, całe 50 g (1 x dużej wielkości)
Woda 50 g
Baranina, bez kości 30 g
Ser edamski 15 g
Masło 10 g
Cebula 6 g

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

sól, pieprz

SPOSÓB WYKONANIA:

Mięso (wołowe lub baranie) przepuścić przez maszynkę, po czym przesmażyć z drobno pokrojoną cebulą. Z przesianej mąki i wody wyrobić ciasto, podzielić je na 2 części i rozwałkować na plastry grubości 1 cm. Utarty ser, jajko oraz mielony pieprz dobrze wymieszać i też podzielić na 2 części. Wcześniej ugotowany makaron podzielić na 3 części. Na wysmarowanej masłem brytfannie ułożyć kolejno: plaster ciasta, część makaronu, połowę masy serowej, drugą część makaronu, masę mięsną, trzecią część makaronu i pozostałą część masy serowej. Wszystko to nakryć plastrem ciasta i posmarować masłem. Piec w piekarniku w temperaturze 230 c. Zapiekankę przed podaniem podzielić na porcje.

<< wstecz
Pełna wersja vivalavita.pl | Informacje

Copyright © VivaLaVita
Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB