vivalavita - żyj zdrowo

<< wstecz

Osobisty dietetyk

Jutro Dzień Chruścików
Data dodania: 2016-05-08
Ocena: 5 / 5

Wątróbka cielęca duszona z selerami


Wątróbka cielęca duszona z selerami
Pora dnia: Obiad
Smak: Łagodny
Sposób przygotowania: Gotowanie
Kcal: 860
Ilość porcji: 2
Kcal w 1 porcji: 430
Rodzaj dania: Mięsne
Stopień trudności: 2 / 5
Czasochłonność: 3 / 5
Koszt dania: 3 / 5
SKŁADNIKI:
Cielęcina, wątroba 400 g
Seler naciowy 200 g
Bulion warzywny 80 g (8 x łyżka)
Olej rzepakowy, uniwersalny 30 g (3 x łyżka)
Mąka pszenna biała 20 g (2 x łyżka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

sol, pieprz

SPOSÓB WYKONANIA:

Wątróbki opłukać, oczyścić z błon i grubych żył; pokrajać w pasterki. Seler dokładnie umyć, obrać i opłukać; ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości (ale nie przygotować). Seler wyjąć, przestudzić, a następnie pokrajać w niezbyt grube plastry; oprószyć mąką. Olej rozgrzać na patelni; zrumienić z obu stron plastry, po czym przełożyć do oddzielnego naczynia. Na pozostałym oleju przysmażyć wątróbkę, dodać do selera; całość podlać bulionem, przyprawić pieprzem i solą; przykryć i dusić ok. 15 minut na małym ogniu.

<< wstecz
Pełna wersja vivalavita.pl | Informacje

Copyright © VivaLaVita
Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB