vivalavita - żyj zdrowo

<< wstecz

Osobisty dietetyk

Za 4 dni Początek Astronomicznej Jesieni
Data dodania: 2011-12-13
Ocena: 4 / 5

Barszcz z razowymi uszkami i rozmarynem


Barszcz z razowymi uszkami i rozmarynem
Pora dnia: Obiad, Kolacja
Smak: Kwaśny, Ziołowy
Sposób przygotowania: Gotowanie
Kcal: 1578
Ilość porcji: 6
Kcal w 1 porcji: 263
Rodzaj dania: Wegańskie, Wegetariańskie
Stopień trudności: 2 / 5
Czasochłonność: 4 / 5
Koszt dania: 2 / 5
SKŁADNIKI:
Buraki 855 g (4.75 x szklanka, starty)
Barszcz czerwony 300 g
Mąka pszenna razowa 162.5 g (1.25 x szklanka)
Cebula 110 g (1 x średniej wielkości)
Seler korzeniowy 100 g (0.5 x mała sztuka)
Marchew 90 g (2 x średnia sztuka)
Pietruszka, korzeń 80 g (1 x średnia sztuka)
Podgrzybek, suszony 80 g (16 x sztuka)
Pietruszka, natka 24 g (4 x łyżeczka)
Oliwa z oliwek 20 g (2 x łyżka)
Rozmaryn, świeży 20 g (2 x gałązka)
Bułka tarta 18 g (2 x łyżka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól

SPOSÓB WYKONANIA:

Barszcz: Warzywa należy umyć i obrać. Buraki, marchewkę, pietruszkę oraz seler pokroić w drobną kostkę. Warzywa zalać 1 litrem zimnej wody, dodać przyprawy oraz posiekany świeży rozmaryn i gotować, aż warzywa będą miękkie. Dodać koncentrat barszczu i podgrzać.

Farsz: Grzyby zalać gorącą wodą i odstawić na chwilę aż zmiękną. Odsączyć je na sitku i posiekać na bardzo drobno. Cebulę pokrój na bardzo drobną kostkę i zeszklić na oliwie razem z grzybami. Wymieszać z bułką tartą, doprawić solą i pieprzem.

Uszka: Mąkę ze szczyptą soli wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać 5 łyżek bardzo ciepłej wody i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować na cienko, wykroić kieliszkiem kółka i łyżeczką nakładać farsz. Złożyć na pół i skleić rogi. Uszka gotować w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia.

Gotowy barszcz posypać natką pietruszki i dodać uszka.

UWAGI:

Zamiast koncentratu barszczu można użyć naturalnego zakwasu buraczanego.
Warzywa oraz przyprawy można odcedzić przed podaniem aby uzyskać barszcz czysty. Polecamy jednak podawać barszcz z całą zawartością ze względu na dużą wartość odżywczą warzyw.

<< wstecz
Pełna wersja vivalavita.pl | Informacje

Copyright © VivaLaVita
Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB