vivalavita - żyj zdrowo

<< wstecz

Osobisty dietetyk

Za 4 dni Początek Astronomicznej Jesieni
Data dodania: 2016-02-11
Ocena: 5 / 5

Sałatka z łososiem wędzonym i gruszką


Sałatka z łososiem wędzonym i gruszką
Pora dnia: Śniadanie, Przekąska, Kolacja, Podwieczorek
Smak: Łagodny
Sposób przygotowania: Surowe składniki
Kcal: 934
Ilość porcji: 2
Kcal w 1 porcji: 467
Rodzaj dania: Rybne, Lunch, Na zimno
Stopień trudności: 2 / 5
Czasochłonność: 1 / 5
Koszt dania: 3 / 5
SKŁADNIKI:
Gruszka 130 g (1 x średnia sztuka)
Łosoś, wędzony 100 g (4 x plaster)
Orzechy włoskie, suszone 60 g (2 x garść, bez łupinek)
Cebula czerwona 40 g
Roszpunka 40 g
Sok z cytryny 24 g (4 x łyżka)
Żurawina suszona 24 g (2 x łyżka)
Oliwa z oliwek 20 g (2 x łyżka)
Musztarda 10 g (0.5 x łyżka)
Miód pszczeli 7 g (1 x łyżeczka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

sól, pieprz, 

SPOSÓB WYKONANIA:

Gruszki obierać i usunąć z nich gniazdo nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki i skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniały. Na sałacie (Roszponka 25 g - garść) rozłożyć wszystkie składniki. Wymieszać składniki na dressing i skropić sałatkę.

UWAGI:

Sałatka:

  • Roszponka - garść
  • Wędzony łosoś - 40g
  • Gruszka - sztuka
  • Czerwona cebula - 2 plastry
  • Suszona żurawina - łyżka
  • Orzechy włoskie - łyżka - 15 g
  • Sok z cytryny (do skropienia gruszek)


Orzechowy dressing:

  • Oliwa - łyżka
  • Sok z cytryny - łyżeczka
  • Miód pszczeli - 1/2 łyżeczki
  • Musztarda Dijon (lub inna) - 1/4 łyżeczki
  • Zmielone orzechy włoskie - łyżka
  • Sól, pieprz
<< wstecz
Pełna wersja vivalavita.pl | Informacje

Copyright © VivaLaVita
Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB