vivalavita - żyj zdrowo

<< wstecz

Osobisty dietetyk

Za 5 dni Dzień Blogów
Data dodania: 2016-05-06
Ocena: 5 / 5

Ryż zapiekany z jabłkami


Ryż zapiekany z jabłkami
Pora dnia: Obiad, Kolacja, Podwieczorek
Smak: Słodki
Sposób przygotowania: Gotowanie
Kcal: 630
Ilość porcji: 2
Kcal w 1 porcji: 315
Rodzaj dania: Lunch, Na zimno
Stopień trudności: 2 / 5
Czasochłonność: 1 / 5
Koszt dania: 2 / 5
SKŁADNIKI:
Jabłko 300 g (4 x średnia sztuka, bez skóry)
Mleko spożywcze 2% tłuszczu 110 g
Jogurt brzoskwiniowy 100 g (4 x łyżka)
Ryż biały 80 g
Masło 10 g (1 x łyżka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

sól

SPOSÓB WYKONANIA:

Ryż ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem mleka i soli (można również wykorzystać ryż pozostały z innego posiłku). Jabłka zetrzeć na tarce o dużych otworach. Formę wysmarować tłuszczem, położyć warstwę ryżu, warstwę jabłek wymieszanych z cukrem i powtórnie warstwę ryżu, polać roztopionym tłuszczem i zapiec. Upieczony ryż można polać śmietaną, mlekiem zagęszczonym lub jogurtem.

<< wstecz
Pełna wersja vivalavita.pl | Informacje

Copyright © VivaLaVita
Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB