vivalavita - żyj zdrowo

<< wstecz

Osobisty dietetyk

Za 4 dni Początek Astronomicznej Jesieni
Data dodania: 2016-05-08
Ocena: 5 / 5

Risotto gouda


Risotto gouda
Pora dnia: Obiad, Kolacja, Podwieczorek
Smak: Łagodny
Sposób przygotowania: Gotowanie
Kcal: 2768
Ilość porcji: 4
Kcal w 1 porcji: 692
Rodzaj dania: Wegetariańskie
Stopień trudności: 3 / 5
Czasochłonność: 3 / 5
Koszt dania: 3 / 5
SKŁADNIKI:
Bulion warzywny 1500 g (6 x szklanka)
Pomidor 680 g (4 x średnia sztuka)
Ryż biały 380 g (2 x szklanka)
Ser gouda 200 g (8 x plaster)
Groszek zielony, konserwowy 195 g (13 x łyżka)
Cebula 150 g (1 x dużej wielkości)
Olej sojowy 50 g (5 x łyżka)
Pietruszka, natka 48 g (8 x łyżeczka)
Czosnek 5 g (1 x ząbek)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

pieprz

SPOSÓB WYKONANIA:

Przyrumienić na oleju na złoty kolor drobno pokrojoną cebulę i czosnek, wsypać opłukany i osączony ryż. Prażyć razem z cebulą i czosnkiem 5 minut. Następnie wlać gorący wywar z warzyw, dusić na małym ogniu około 15 minut, aby ryż wchłonął wywar, napęczniał i zmiękł. Ser pokroić w drobną kostkę i dodać do ryżu. Umyte i pokrojone w plastry pomidory wymieszać z groszkiem o posiekaną zieloną pietruszką, dodać sól i pieprz. Dokładnie wymieszać z ryżem i dusić dalej całość na małym ogniu przez 10 minut. 

<< wstecz
Pełna wersja vivalavita.pl | Informacje

Copyright © VivaLaVita
Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB