vivalavita - żyj zdrowo

<< wstecz

Osobisty dietetyk

Pojutrze Początek Astronomicznej Jesieni
Data dodania: 2016-05-01
Ocena: 5 / 5

Racuszki z dyni


Racuszki z dyni
Pora dnia: Obiad, Kolacja, Podwieczorek
Smak: Łagodny
Sposób przygotowania: Smażenie
Kcal: 1648
Ilość porcji: 4
Kcal w 1 porcji: 412
Rodzaj dania: Lunch
Stopień trudności: 3 / 5
Czasochłonność: 4 / 5
Koszt dania: 3 / 5
SKŁADNIKI:
Dynia 840 g (1 x sztuka, obrany i bez pestki)
Jajka kurze, całe 150 g (3 x dużej wielkości)
Mąka pszenna biała 130 g (1 x szklanka)
Masło roślinne 100 g
Cukier puder 40 g (4 x łyżka)
Śmietana 18% tłuszczu 36 g (3 x łyżka)
Masło 20 g (2 x łyżka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

sól, pieprz

SPOSÓB WYKONANIA:

Dynię umyć, obrać z twardej skórki, usunąć pestki, miąższ zetrzeć na tarce o dużych otworach. Jaja umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, połączyć ze śmietaną, dynią i ubitą pianą z białek, przesianą mąką, posolić. Tłuszcz rozgrzać, nakładać łyżką niewielkie racuszki i smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Usmażone racuszki układać na ogrzanych talerzykach. Osobno podać śmietanę i cukier.

<< wstecz
Pełna wersja vivalavita.pl | Informacje

Copyright © VivaLaVita
Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB