vivalavita - żyj zdrowo

<< wstecz

Osobisty dietetyk

Pojutrze Początek Astronomicznej Jesieni
Data dodania: 2011-12-23
Ocena: 0 / 5

Pierożki razowe z pieczarkami i szpinakiem


Pierożki razowe z pieczarkami i szpinakiem
Pora dnia: Obiad, Kolacja
Smak: Ziołowy
Sposób przygotowania: Gotowanie
Kcal: 1312
Ilość porcji: 4
Kcal w 1 porcji: 328
Rodzaj dania: Wegańskie, Wegetariańskie, Lunch
Stopień trudności: 5 / 5
Czasochłonność: 4 / 5
Koszt dania: 2 / 5
SKŁADNIKI:
Pieczarka uprawna 500 g (1 x opakowanie)
Szpinak, mrożony 440 g (2 x szklanka)
Mąka pszenna razowa 260 g (2 x szklanka)
Cebula 150 g (1 x dużej wielkości)
Oliwa z oliwek 40 g (4 x łyżka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

sól, pieprz czarny, tymianek, rozmaryn

SPOSÓB WYKONANIA:

Farsz: Na 3 łyżkach oliwy dusić pokrojoną w kostkę cebulę oraz obrane pieczarki. Dodać szpinak i dusić jeszcze 10min. Doprawić do smaku i dodac przyprawy.

Ciasto: Zagnieść ciasto z mąki i łyżki oliwy, dodając powoli letnią wodę, tyle ile zabierze mąka aby ciasto było plastyczne ale nie lepiło się do rąk. Dodać szczyptę soli. Ciasto na czas wycinania można chować do naczynia żaroodpornego lub owijać folią, dzięki czemu nie wysycha tak szybko podczas lepienia i łatwiej się wałkuje. Rozwałkować na cienko, wycinać szklanką koła, nakładać farsz, zagnieść rogi. Wrzucać do gotującej się wody i czekać aż wypłyną delikatnie mieszając by nie przywarły do dna.

 

<< wstecz
Pełna wersja vivalavita.pl | Informacje

Copyright © VivaLaVita
Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB