vivalavita - żyj zdrowo

<< wstecz

Osobisty dietetyk

Za 4 dni Początek Astronomicznej Jesieni
Data dodania: 2016-05-01
Ocena: 5 / 5

Piernik z maślanki


Piernik z maślanki
Pora dnia: Podwieczorek
Smak: Słodki
Sposób przygotowania: Pieczenie
Kcal: 3810
Ilość porcji: 10
Kcal w 1 porcji: 381
Rodzaj dania: Lunch
Stopień trudności: 3 / 5
Czasochłonność: 4 / 5
Koszt dania: 3 / 5
SKŁADNIKI:
Cukier brązowy 500 g (2 x szklanka)
Maślanka, 0,5% tłuszczu 480 g (2 x szklanka)
Mąka pszenna biała 400 g
Jajka kurze, całe 200 g (4 x dużej wielkości)
Margaryna zwykła 10 g (1 x łyżka)
Bułka tarta 9 g (1 x łyżka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

soda 1 łyżeczka, tłuszcz do wysmarowania formy, tarta bułka do wysypania formy

SPOSÓB WYKONANIA:

Maślankę wlać do naczynia, dodać cukier i gotować aż do lekkiego zrumienienia. Lekko przestudzoną masę wlać do mąki dodać jaja, przyprawę i bardzo dokładnie wyrobić łyżką dość gęste ciasto. Na końcu dodać sodę wymieszaną w łyżce zimnej wody i jeszcze wyrobić. Do tak przygotowanego ciasta można włożyć garść posiekanych orzechów oraz drobno pokrojoną skórkę pomarańczową gotowaną w syropie. Wyłożyć ciasto do wąskiej wysokiej blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką, wstawić do pieczenia do słabo nagrzanego piekarnika. Gotowy piernik można przekroić i przełożyć marmoladą.

<< wstecz
Pełna wersja vivalavita.pl | Informacje

Copyright © VivaLaVita
Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB