vivalavita - żyj zdrowo

<< wstecz

Osobisty dietetyk

Za 4 dni Początek Astronomicznej Jesieni
Data dodania: 2016-05-15
Ocena: 5 / 5

Piegus makowy


Piegus makowy
Pora dnia: Podwieczorek
Smak: Słodki, Łagodny
Sposób przygotowania: Pieczenie
Kcal: 3792
Ilość porcji: 4
Kcal w 1 porcji: 948
Rodzaj dania: Lunch, Na zimno
Stopień trudności: 3 / 5
Czasochłonność: 4 / 5
Koszt dania: 3 / 5
SKŁADNIKI:
Cukier brązowy 500 g (2 x szklanka)
Mąka pszenna biała 260 g (2 x szklanka)
Mleko spożywcze 2% tłuszczu 230 g (1 x szklanka)
Jajka kurze, całe 200 g (4 x dużej wielkości)
Margaryna zwykła 125 g (1 x kostka)
Mak niebieski 10 g (1 x łyżka)
Proszek do pieczenia 3 g (1 x łyżeczka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
SPOSÓB WYKONANIA:

Mleko zagotować z margaryną i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Wlać mleko z margaryną, wsypać mak. Z 2 białek ubić pianę i połączyć z ciastem. Pozostałe białka można wykorzystać do zrobienia innej potrawy.

Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 45 min. w średnio nagrzanym piekarniku.

<< wstecz
Pełna wersja vivalavita.pl | Informacje

Copyright © VivaLaVita
Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB