Naleśniki zielone
Pora dnia:
Obiad, Kolacja
Smak:
Słodki, Łagodny
Sposób przygotowania:
Smażenie
Kcal:
812
Ilość porcji:
4
Kcal w 1 porcji:
203
Rodzaj dania:
Wegetariańskie
Stopień trudności:
2 / 5
Czasochłonność:
3 / 5
Koszt dania:
2 / 5
SKŁADNIKI:
Szpinak, świeży 250 g
Mleko spożywcze 2% tłuszczu 230 g
(1 x szklanka)
Jajka kurze, całe 100 g
(2 x dużej wielkości)
Mąka pszenna biała 100 g
Masło 20 g
(2 x łyżka)
Cukier 10 g
(2 x łyżeczka)
* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:
sól, gałka muszaktołowa 1/2 łyżeczki
SPOSÓB WYKONANIA:
Mąkę, mleko, szczyptę soli, gałkę muszkatołową i topione masło ubić na jednolitą masę i zostawić na 1 godz. Jajka utrzeć z cukrem, dokładnie wymieszać z ubitą masą, dodając umyty, sparzony i posiekany szpinak. Smażyć cienkie naleśniki na patelni posmarowanej lekko tłuszczem. Podawać jako gorącą przystawkę lub danie kolacyjne.