Mielone w sosie koperkowo - pieczarkowym
Pora dnia:
Obiad, Kolacja
Smak:
Łagodny
Sposób przygotowania:
Gotowanie + smażenie
Kcal:
1252
Ilość porcji:
2
Kcal w 1 porcji:
626
Rodzaj dania:
Mięsne
Stopień trudności:
3 / 5
Czasochłonność:
3 / 5
Koszt dania:
2 / 5
SKŁADNIKI:
Ziemniaki wczesne 400 g
Pieczarka uprawna 300 g
Indyk, mięso mielone 300 g
Cebula 140 g
(2 x małej wielkości)
Rosół z kurczaka 100 g
Marchew 90 g
(2 x średnia sztuka)
Chleb żytni razowy 80 g
(2 x kromka)
Jajka kurze, całe 76 g
(2 x małej wielkości)
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 40 g
(2 x łyżka)
Ser edamski, tłusty 40 g
(2 x łyżka, starty)
Mąka pszenna biała 10 g
(1 x łyżka)
Oliwa z oliwek 9 g
(2 x łyżeczka)
* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:
koperek, sól, pieprz
SPOSÓB WYKONANIA:
Pieczarki 50g. marchewkę i żółty ser zetrzeć na tarce. Czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa wymieszać z mięsem mielonym, chlebem, jajkiem. Smażyć na łyżeczce oliwy.
Sos:
pieczarki 100g podsmażyć z cebulką na suchej patelni, podlać rosołem. Pod koniec gotowania dodać jogurt naturalny, łyżeczkę mąki, koperek.
Mielone zalać sosem pieczarkowym.
Podawać z ziemniakami.