vivalavita - żyj zdrowo

<< wstecz

Osobisty dietetyk

Za 4 dni Początek Astronomicznej Jesieni
Data dodania: 2016-05-06
Ocena: 5 / 5

Knedle z morelami z ciasta parzonego


Knedle z morelami z ciasta parzonego
Pora dnia: Obiad
Smak: Słodki, Łagodny
Sposób przygotowania: Gotowanie
Kcal: 2048
Ilość porcji: 4
Kcal w 1 porcji: 512
Rodzaj dania: Lunch
Stopień trudności: 3 / 5
Czasochłonność: 4 / 5
Koszt dania: 3 / 5
SKŁADNIKI:
Morele 750 g
Mąka pszenna biała 180 g
Jajka kurze, całe 100 g (2 x dużej wielkości)
Masło 100 g
Bułka tarta 80 g

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

sól

 

SPOSÓB WYKONANIA:

Wodę (3/10 l) zagotować z masłem, wsypać mąkę i mieszając gotować na wolnym ogniu, aż masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdjąć z ognia i energicznie mieszając wbijać pojedynczo jajka; dobrze ostudzić. Uformować na stolnicy gruby wałek, pociąć na plastry i zawijać w nie morele, aby cały owoc był dokładnie owinięty. Gotować kilka minut w lekko osolonej wodzie i wyjmować łyżką cedzakową. Obtoczyć w zrumienionej na maśle tartej bułce i suto posypać cukrem pudrem.

<< wstecz
Pełna wersja vivalavita.pl | Informacje

Copyright © VivaLaVita
Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB