vivalavita - żyj zdrowo

<< wstecz

Osobisty dietetyk

Pojutrze Początek Astronomicznej Jesieni
Data dodania:
Ocena: 0 / 5

Keselica ( Łemkowie)


Keselica ( Łemkowie)
Pora dnia: Obiad, Kolacja
Smak: Ziołowy, Pikantny
Sposób przygotowania: Pieczenie
Kcal: 1992
Ilość porcji: 6
Kcal w 1 porcji: 332
Rodzaj dania: Wegetariańskie
Stopień trudności: 3 / 5
Czasochłonność: 5 / 5
Koszt dania: 2 / 5
SKŁADNIKI:
Ziemniaki średnio 517.5 g (5.75 x dużej wielkości)
Mąka jęczmienna 340 g (2 x szklanka)
Cebula 110 g (1 x średniej wielkości)
Mąka pszenna biała 65 g (0.5 x szklanka)
Masło 20 g (2 x łyżka)
Czosnek 15 g (3 x ząbek)
Drożdże piekarskie, prasowane 10 g (2 x łyżeczka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:
sól, kminek , 2 liście laurowe, pieprz czarny - 3 ziarenka
SPOSÓB WYKONANIA:
Mieszamy drożdże i mąkę pszenną z niewielką ilością wody. Odstawiamy na dwa dni w ciepłe miejsce.Po dwóch dniach dolewamy 1 litr wody, wsypujemy 2 szklanki mąki owsianej, 2 łyżki mąki pszennej, mieszamy i odstawiamy na kolejne dwa dni.Po dwóch dniach zagotowujemy 2 litry wody z czosnkiem, kminkiem i liściem laurowym.Wlewamy zakwas do wody przez sito. Gotujemy aż zgęstnieje.Doprawiamy solą i nie zmielonym pieprzem.Posiekaną cebulę szklimy na maśle. Ziemniaki gotujemy i podajemy na osobnym talerzu polane masłem z cebulą.
UWAGI:

Uwaga: W oryginalnym przepisie użyto mąki owsianej a nie jęczmiennej

Keselica (żur łemkowski) to jedno z podstawowych dań łemkowskich na wigilijnym stole. Powstaje ona z zakwasu, przygotowanego z mąki pszennej i owsianej lub płatków owsianych. Wybornego smaku keselicy dodaje podsmażona na masełku cebulka oraz czosnek i kminek. Keselicę je się z podanymi na osobnym talerzyku ugotowanymi w całości ziemniakami. Keselica przygotowywana jest od pokoleń w sposób tradycyjny przez Łemków zamieszkujących Przemkówi okolice.

<< wstecz
Pełna wersja vivalavita.pl | Informacje

Copyright © VivaLaVita
Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB