vivalavita - żyj zdrowo

<< wstecz

Osobisty dietetyk

Pojutrze Początek Astronomicznej Jesieni
Data dodania: 2016-05-02
Ocena: 5 / 5

Cukinia zapiekana po włosku


Cukinia zapiekana po włosku
Pora dnia: Obiad, Kolacja
Smak: Łagodny
Sposób przygotowania: Pieczenie
Kcal: 1560
Ilość porcji: 6
Kcal w 1 porcji: 260
Rodzaj dania: Lunch
Stopień trudności: 3 / 5
Czasochłonność: 4 / 5
Koszt dania: 3 / 5
SKŁADNIKI:
Cukinia 1500 g (5 x sztuka)
Pomidor 850 g (5 x średnia sztuka)
Cebula 450 g (3 x dużej wielkości)
Jajka kurze, całe 300 g (6 x dużej wielkości)
Ser ementaler pełnotłusty 100 g (5 x łyżka, starty)
Oliwa z oliwek 20 g (2 x łyżka)
Masło 10 g (1 x łyżka)
Mąka pszenna biała 10 g (1 x łyżka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

mleko ze śmietanką 0,5 L, pieprz, sól

SPOSÓB WYKONANIA:

Pomidory obrane i bez pestek przesmażyć na oliwie. Posiekaną cebulę również przesmażyć na oliwie. Wymytą cukinię pokrajać na plasterki, dobrze wysuszyć ściereczką i przesmażyć na oliwie, przyprawić solą i pieprzem. Masło przyrumienić z mąką, dodać ubite jaja i utarty ser. W naczyniu do zapiekania, wysmarowanym masłem, układać warstwami cukinię, pomidory, cebulę, polać wszystko sosem. Posypać resztą sera, na wierzchu położyć kawałeczki masła i wstawić do piekarnika na ok. 20 min. Podawać gorące.

<< wstecz
Pełna wersja vivalavita.pl | Informacje

Copyright © VivaLaVita
Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB