vivalavita - żyj zdrowo

<< wstecz

Osobisty dietetyk

Za 6 dni Początek Astronomicznej Jesieni
Data dodania: 2016-04-01
Ocena: 5 / 5

Ciasto fasolowe bez cukru


Ciasto fasolowe bez cukru
Pora dnia: Śniadanie, Przekąska, Obiad, Kolacja, Podwieczorek
Smak:
Sposób przygotowania: Pieczenie
Kcal: 1484
Ilość porcji: 4
Kcal w 1 porcji: 371
Rodzaj dania: Wegetariańskie
Stopień trudności: 2 / 5
Czasochłonność: 3 / 5
Koszt dania: 2 / 5
SKŁADNIKI:
Fasola czerwona, konserwowa 400 g (2 x puszka)
Banan 240 g (2 x średnia sztuka, bez skóry)
Jajka kurze, całe 200 g (4 x dużej wielkości)
Miód pszczeli 63 g (3 x łyżka)
Olej rzepakowy, uniwersalny 30 g (3 x łyżka)
Kakao 16%, proszek 30 g (3 x łyżka)
Proszek do pieczenia 4.5 g (1.5 x łyżeczka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
SPOSÓB WYKONANIA:

Zabawę w kuchni rozpoczynamy od włączenia piekarnika na 180 stopni, tak będzie o wiele szybciej. Następnie płuczemy dokładnie fasolę i przesypujemy ją do dużej miski. Dodajemy do niej jajka, olej, banany, kakao, sodę i ksylitol i bardzo dokładnie miksujemy nawet do 10 minut (jeśli masa nie będzie dostatecznie roztarta, może się kruszyć po upieczeniu). Gotową już masę przelewamy do dwóch keksówek i umieszczamy w piekarniku na od 40 do 60 minut (po wyciągnięciu z piekarnika ciasto może być trochę płynne, gdy się ochłodzi konsystencja się poprawia). Pod koniec pieczenia na patelni przygotowujemy polewę rozpuszczając czekoladę i mieszając ją z kakao i mlekiem. Upieczone ciasto dekorujemy polewą :) Najlepiej smakuje po przestaniu kilku godzin w lodówce.
Smacznego!

<< wstecz
Pełna wersja vivalavita.pl | Informacje

Copyright © VivaLaVita
Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB