vivalavita - żyj zdrowo

<< wstecz

Osobisty dietetyk

Za 15 dni Międzynarodowy Dzień Piwa
Data dodania: 2016-05-01
Ocena: 5 / 5

Brukselka w sosie mlecznym


Brukselka w sosie mlecznym
Pora dnia: Obiad, Kolacja
Smak: Łagodny
Sposób przygotowania: Gotowanie
Kcal: 552
Ilość porcji: 4
Kcal w 1 porcji: 138
Rodzaj dania: Lunch
Stopień trudności: 2 / 5
Czasochłonność: 3 / 5
Koszt dania: 2 / 5
SKŁADNIKI:
Brukselka 800 g
Mleko spożywcze 2% tłuszczu 230 g (1 x szklanka)
Mąka pszenna biała 20 g (2 x łyżka)
Koperek świeży 16 g (4 x łyżeczka)
Masło 10 g (1 x łyżka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

sól, pieprz

SPOSÓB WYKONANIA:

Brukselkę oczyścić, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą z dodatkiem cukru, zagotować pod przykryciem. Następnie odkryć na chwilę i gotować pod przykryciem 10-15 min. , odcedzić. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, wlewać powoli zimne mleko szybko mieszając trzepaczką, zagotować, wlać do brukselki, dodać posiekany koperek, zamieszać, chwilę pogotować i doprawić.

<< wstecz
Pełna wersja vivalavita.pl | Informacje

Copyright © VivaLaVita
Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB