vivalavita - żyj zdrowo

<< wstecz

Osobisty dietetyk

Za 4 dni Początek Astronomicznej Jesieni
Data dodania: 2016-05-07
Ocena: 5 / 5

Bakłażany z cytryną


Bakłażany z cytryną
Pora dnia: Obiad, Kolacja, Podwieczorek
Smak: Słodki, Łagodny
Sposób przygotowania: Smażenie
Kcal: 510
Ilość porcji: 2
Kcal w 1 porcji: 255
Rodzaj dania: Lunch
Stopień trudności: 2 / 5
Czasochłonność: 3 / 5
Koszt dania: 3 / 5
SKŁADNIKI:
Bakłażan 300 g (1 x sztuka)
Pomidor 170 g (1 x średnia sztuka)
Papryka zielona 140 g (1 x średnia sztuka)
Cytryna 130 g (1 x sztuka)
Cebula 70 g (1 x małej wielkości)
Pietruszka, natka 48 g (8 x łyżeczka)
Oliwki zielone, bez pestek 35 g (14 x sztuka)
Oliwa z oliwek 30 g (3 x łyżka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

sól, pieprz

SPOSÓB WYKONANIA:

Dobrać podobnej wielkości bakłażany, równomiernie opiec je ze wszystkich stron nad rozżarzonym węglem (bez płomienia) lub w piekarniku i ostrożnie zdjąć z nich skórkę. Ułożyć w rondlu z rozgrzaną oliwą, posolić, polać sokiem z cytryny i smażyć, aż zbrązowieją. Następnie dodać jeszcze trochę soku z cytryny. Gotowe bakłażany przełożyć na półmisek, polać sosem, który powstał w czasie smażenia, ozdobić owocami zielonej papryki oraz kawałkami dojrzałych pomidorów, plasterkami cebuli i oliwkami (bez pestek), a następnie posypać drobno posiekaną zieleniną.

 

<< wstecz
Pełna wersja vivalavita.pl | Informacje

Copyright © VivaLaVita
Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB