vivalavita - żyj zdrowo

<< wstecz

Osobisty dietetyk

Jutro Światowy Dzień Książki, także kucharskiej

Dieta w refluksie przełyku

Dieta w refluksie przełyku
Skuteczność: 4.0000 / 5
Czas trwania: 1.0000 / 5
Wyrzeczenia: 3.0000 / 5
Ile można schudnąć: 2.0000 / 5
Trudność: 2.0000 / 5
Koszt: 2.0000 / 5


 

Dieta w refluksie przełyku

Refluks żołądkowo-przełykowy należy do bardzo nie przyjemnych dolegliwości. Zmaga się z nim wiele osób, jednak nie każdy wie, że objawy można załagodzić odpowiednim żywieniem

Zgaga – pieczenie, palenie w okolicy górnej części przełyku, umiejscowionym za mostkiem, to główna przyczyna złego samopoczucia osób zmagających się z refluksem. Wynika to z drażniącego działania soku żołądkowego, który drażni ścianę przełyku tym samym powodując uczucie pieczenia i ucisku. Towarzyszy temu często uczucie gorzkiego lub kwaśnego smaku w ustach, spowodowanego przez zarzucanie treści żołądkowej lub przełykowej do gardła. Podczas bólu wydziela się również nadmierna ilość śliny.



Główne założenia diety:

  • Zalecana jest dieta lekkostrawna.

  • Ograniczyć należy spożycie tłuszczów, zwłaszcza podczas zgagi.

  • Zrezygnwać trzeba z produktów zwiększających ryzyko refluksu.

  • Jeść 5-6 posiłków dziennie w małych ilościach

  • Podczas pierwszych objawów refluksu wskazane jest wypić szklankę wody, która oczyści przełyk z kwasów lub ewentualnie mleka – neutralizuje kwasy.

  • Ostatni posiłek spożywać kilka godzin przed snem, pokarm z żołądka wówczas w większej ilości przesunie się do jelit.

Argumenty za

  • Posiłki i napoje diety są niskokaloryczne, zaś menu zróżnicowane.
  • Częste jedzenie małych porcji i przekąsek zapewnia uczucie sytości w ciągu dnia i skutecznie obniża wagę.
  • Ma na celu zmniejszenie refluksu i złagodzenie podrażnień przełyku 

 



Argumenty przeciw

  • Unikanie dużych porcji bywa czasami trudne, zwłaszcza kiedy jada się poza domem 
Produkty zalecane

  • pieczywo czerstwe, pszenne, jasne
  • ziemniak gotowane (purre)
  • mleko, jogurty, kefiry, maślanka (z małą ilością tłuszczu), kawa zbożowa z mlekiem,  
  • chude mięsa - cielęcina, schab, królik, indyk, w małych ilościach wołowina, płuca, serca
  • marchew, buraki, ziemniaki, kalafior, szpinak. 
  • mała porcja ciasta drożdżowego lub biszkoptowego. 
  • owoce bez skórki i pestek, najlepiej w postaci gotowanych przecierów
  • niegazowane wody mineralne, herbaty ziołowe (z wyjątkiem herbaty z mięty pieprzowej).
  • przyprawy łagodne

Produkty powinny być gotowane, ew. duszone w folii.



Produkty dozwolone

  • Nie wszyscy jednakowo reagują na różne pokarmy. Dieta tylko sugeruje, jakie jedzenie lub picie może wywołać nieprzyjemne objawy. Jeśli ktoś np. toleruje kawę lub pomidory, nie musi ich unikać. 


Produkty zakazane

  • świeże pieczywo
  • wszelkiego rodzaju tłuste mięsa i wędliny 
  • sery żółte, topione, sery typu camembert i brie, pleśniowe
  • warzywa kapustne, cebula, czosnek, pory, papryka, ogórki, rzodkiew, rzepa, rabarbar, kalarepa, szczaw, wszelkiego rodzaju zasmażane warzywa 
  • czekolada, cukierki czekoladowe, batoniki, ciasta lub torty czekoladowe  
  • napoje gazowane - powodują odbijania i tym samym zwiększają ryzyko zarzucania treści żołądkowej do przełyku.  Napoje czekoladowe. Soki cytrusowe, pomidorowy
  • alkohol
  • ostre przyprawy - pieprz, chilli, curry
  • kawa
  • pomidory


 

Choroba refluksowa wynika głównie z nieprawidłowego działania dolnego zwieracza przełyku. Narażanie delikatnej błony śluzowej przełyku na kwaśną treść pokarmową wywołuje refluksowe zapalenie przełyku. Stosowanie się do zaleceń diety może załagodzić objawy choroby.

Popularne diety
Składniki mineralne
Witaminy
Choroby
Encyklopedia
<< wstecz
Pełna wersja vivalavita.pl | Informacje

Copyright © VivaLaVita
Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB