vivalavita - żyj zdrowo

<< wstecz

Osobisty dietetyk

Jutro Dzień Chruścików

Dieta przy nadczynności tarczycy

Dieta przy nadczynności tarczycy
Skuteczność: 4.0000 / 5
Czas trwania: 5.0000 / 5
Wyrzeczenia: 4.0000 / 5
Ile można schudnąć: 0 / 5
Trudność: 3.0000 / 5
Koszt: 4.0000 / 5


Dieta przy nadczynności tarczycy.

Celem jej jest zaspokoić potrzeby organizmu na energie i składniki odżywcze.

Zapotrzebowanie na energie ściśle zależny od stopnia nasilenia nadczynności tarczycy.

  • Średnio nasilona nadczynność tarczycy wymaga zwiększenia podaży energii o 15-25% w stosunku do norm skierowanych do osób zdrowych.

  • Przy bardzo nasilona nadczynność tarczycy ilość energii zwiększa się o 50-80%

  • W niektórych przypadkach trzeba dostarczyć nawet 5000kcal w ciągu dnia



Dieta powinna być zaplanowana na 5-6 posiłków, energia powinna być rozłożona następująco na:

  • śniadanie 25% energii

  • II śniadanie 10%

  • obiad 30%

  • podwieczorek 15%

  • kolacja 20%



Główne zasady diety:

  • Dieta powinna być bogatobiałkowa, zaleca się dostarczanie każdego dnia 1,5-2g białka/kg masy ciała (średnio 110-130g/dobę). Należy zwrócić uwagę na przewagę białka pochodzenia zwierzęcego nad roślinnego. Wskazane produkty to: mleko, przetwory mleczne np. kefir, jogurt, sery, jaja, chude gatunki mięs np. z indyka, kurczaka, królika, cielęcina, wołowina. Wędliny np. drobiowe, szynka, polędwica. Doskonałym źródłem protein są również ryby takie jak: dorsz, sandacz. Produkty białkowy należy umieszczać w każdym posiłku w ciągu dnia.

  • Należy ograniczyć spożycie tłuszczów, dzienna racja pokarmowa powinna wynosić 70g. Tłuszcze pochodzenia roślinnego muszą dominować nad zwierzęcego. Nie wskazane są: słonina, łój, smalec, boczek, bekon, podroby, konserwy.

  • Trzeba zwiększyć podaż witamin i składników mineralnych. Dotyczy to zwłaszcza wapnia i witaminy A,C i B1.

  • Działanie witaminy A jest bardzo korzystne dla osób cierpiących na tą chorobę, ponieważ zmniejsza nadczynność tarczycy. Produkty w które obfituje to np. marchew, morele, brzoskwinie, papryka, pomidory, brokuły.

  • W codziennym jadłospisie trzeba jednak ograniczyć konsumpcje owoców i warzyw. Są one bogate w błonnik pokarmowy, który może pogarszać wchłanianie niektórych składników i przyswajanie energii pochodzącej z pożywienia.

  • Witaminę B1 dostarczać należy głównie pod postacią produktów zbożowych, mleka, jego przetworów, ryb i jaj.

  • Mleko i jego produkty są doskonałym źródłem wapnia, na które jest wzmożone zapotrzebowanie.

  • Dieta powinna być łatwostrawna. Zrezygnować należy z potraw obfitujących w tłuszcze oraz smażonych.

  • Wskazana obróbka kulinarną jest gotowanie, gotowanie na parze, duszenie i pieczenie w foli.


  • Unikać trzeba produktów obciążających przewód pokarmowy, drażniących go i wzdymających. Można tutaj wymienić kapustę, groch, fasole, brukselkę, soje, orzechy, migdały, kasze pełnoziarniste.

  • Ostre przyprawy są również niewskazane np. chili, papryka ostra, pieprz,

  • Stosować można łagodne przyprawy takie jak: koperek, kminek, pietruszka, wanilia, cynamon, sok z cytryny.

  • Słodycze i inne słodkie oraz słone przekąski jak chipsy czy paluszki są również nie wskazane. Są ubogie w składniki odżywcze, natomiast bardzo kaloryczne.

  • U osób z nadczynnością tarczycy często pojawia się uczucie gorąca, a nawet stan podgorączkowy. W celu uniknięcia tego zjawiska można zrezygnować z gorących napojów i potraw np. zup.

    Należy ograniczyć spożycie kofeiny (kawy, herbaty). Wpływa ona niekorzystnie na układ nerwowy i układ krążenia.

  • Podczas biegunek wskazane jest zastosować dietę półpłynną, opierającą się głównie na kleikach. Urozmaicić żywienie można gotowanymi ziemniakami pure, jajkiem na miękko, chudym mięsem gotowanym.

 

Argumenty za

Wspomaganie procesu leczenia farmakologicznego, oraz poprawa samopoczucia.



Argumenty przeciw

Nie stosowanie się do zaleceń diety, może opóźniać procesy leczenia farmakologicznego.

Produkty zalecane

  • ryby morskie
  • owoce morza
  • sól jodowana
  • woda mineralna wzbogacona jodem
  • owoce
  • warzywa
  • produkty zbożowe
  • produkty mleczne
  • jaja
  • kasze
  • natka pietruszki
  • dzika róża
  • jagody
  • aronia
  • czarna porzeczka
  • papryka, zwłaszcza czerwona
  • kiwi
  • marchew
  • morele suszone
  • brzoskwinie suszone
  • gwajawa
  • melon kantalupa
  • truskawki surowe
  • chude gatunki mięs (wołowina, cielęcina, kurczaki, indyki, królik) i wędlin (wędliny drobiowe, polędwica, szynka)
  • brokuły
  • szpinak
  • cytrusy
  • wanilia
  • koper
  • kminek
  • sok z cytryny
  • cynamon
  • łagodne przyprawy


Produkty dozwolone

  • kapusta
  • kalafior
  • brukselka
  • soja 
  • rzepa
  • brukiew
  • orzeszki ziemne
  • gorczyca, więc i musztrada

*Ugotowane od czasu do czasu można podawać.



Produkty zakazane

*Mowa tu o postaci surowej warzyw.

  • kapusta
  • kalafior
  • brukselka
  • soja
  • groch
  • rzepa
  • brukiew
  • orzeszki ziemne i inne orzechy
  • gorczyca, więc i musztrada
  • kawa z kofeiną
  • herbata
  • coca cola i inne napoje z kofeiną
  • smalec,
  •  łój,
  •  bekon,
  •  boczek
  •  wędliny podrobowe,
  • konserwy
  • migdały
  • kasze gruboziarniste
  • ostra papryka
  • chilli
  • pieprz
  • ostre przyprawy


Podstawą leczenia nadczynności tarczycy jest leczenie farmakologiczne i równoczesne stosowanie diety, która załagodzi objawy choroby.

Dieta wymaga zwiększonej podaży energi, białka i poszczególnych witamin i składników minerlanych. Ograniczeniu podlegają przede wszytskim tłuszcze.

Popularne diety
Składniki mineralne
Witaminy
Choroby
Encyklopedia
<< wstecz
Pełna wersja vivalavita.pl | Informacje

Copyright © VivaLaVita
Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB