vivalavita - żyj zdrowo

<< wstecz

Osobisty dietetyk

Jutro Dzień Chruścików

Dieta na poprawę humoru

Dieta na poprawę humoru
Skuteczność: 5.0000 / 5
Czas trwania: 5.0000 / 5
Wyrzeczenia: 1.0000 / 5
Ile można schudnąć: 5.0000 / 5
Trudność: 1.0000 / 5
Koszt: 1.0000 / 5


 

Dieta poprawę humoru

Z wielu badań wynika, że nasze samopoczucie ma duży wpływ na to po jakie produkty sięgamy. Głównie dla poprawy nastroju sięgamy np. po słodycze, jednak jak wynika z wielu analiz niektóre składniki odżywcze mają wpływ np. na nasza pamięć, koncentrację, ożywienie, spokój, smutek, czy szczęście.

Dieta Dobrego Samopoczucia składa się z trzech etapów, zapewnić mają nam one dobry nastrój i równowagę neurotransmiterów. Założeniem jest ograniczenie tłuszczy pochodzących z żywności z 37% do 25%, cukru i kofeiny.

Etap I:

  1. Jeść 3-4 posiłków dziennie 

  2. Ograniczyć spożycie kofeiny (kawa, herbata, cola) do 3 porcji dziennie;

  3. Pić codziennie przynajmniej 2 szklanki wody, pamiętając, że najlepiej jest pić 6-8 szklanek dziennie;

  4. Przy diecie wynoszącej mniej niż 2500 kcal wskazane jest przyjmowanie preparatów witaminowo-mineralnych

  5. Ograniczyć jedzenie słodyczy i produktów obfitujących w cukry do 3 porcji dziennie, wyłącznie jako dodatek do innych potraw;

  6. Ograniczyć spożycie tłuszczów

Każdego dnia należy spożywać przynajmniej:

  • 2 porcje owoców, jedna powinna być szczególnie bogata w witaminę C, np. średni grejpfrut, pół melona, 2 małe kiwi;

  • 2 porcje warzyw, 1 porcja powinna być bogata w beta - karoten, np. 200G gotowanych szparagów lub brokułów, 2 średnie marchewki, 300g gotowanej kapusty;

  • 4 porcje warzyw bogatych w skrobię, np. kukurydza, ziemniaki, dynia, a także zboża - przynajmniej dwie porcje produktów zbożowych, z których jeden powinien być pełnoziarnisty;

  • 2 porcje produktów mlecznych o niskiej lub zerowej zawartości tłuszczu. Jeśli wolisz mleko tłuste, postaraj się ograniczyć spożycie tłustych produktów z listy poniżej.

Nie należy jeść więcej niż:

  • 2 porcje mięsa i warzyw strączkowych, np. 100g wołowiny, wieprzowiny lub drobiu, 120g ryb lub skorupiaków, 2 jajka albo 200ml suchego grochu lub fasoli;

  • 2 porcje odżywczych, bogatych w tłuszcz produktów, na przykład Ľ średniego awokado, 30g tłustego sera, mała porcja lodów, mniej więcej dwie łyżki stołowe orzechów i nasion;

  • 5 porcji tłuszczu lub oleju, np. łyżka stołowa masła lub margaryny, 2 łyżeczki oleju, 1 łyżka majonezu czy niskokalorycznego sosu do sałatek.

Etap II:

  1. Jeść śniadanie

  2. Jeść 4-5 posiłków dziennie;

  3. Ograniczyć spożycie kofeiny (kawa, herbata, cola) do 2 porcji dziennie;

  4. Pić więcej wody - 4 szklanki dziennie, pamiętając, że docelowo należy pić 6 - 8 szklanek wody dziennie;

  5. Ograniczyć spożycie słodyczy i innych produktów obfitujących w cukier do 2 małych porcji dziennie i wyłącznie jako dodatek do innych posiłków;

  6. Przy diecie wynoszącej mniej niż 2500 kcal wskazane jest przyjmowanie preparatów witaminowo-mineralnych

  7. Ograniczyć dzienne spożycie kalorii pochodzących z tłuszczów do 30% i popraw swoją dietę.

Każdego dnia należy spożywać przynajmniej:

  • 3 porcje owoców, z których przynajmniej 1 powinna obfitować w witaminę C;

  • 3 porcje warzyw - przynajmniej 1 powinna być bogata w beta - karoten;

  • 6 porcji produktów zbożowych i warzyw zawierających skrobię. Przynajmniej 3 porcje to produkty pełnoziarniste;

  • 2 porcje produktów mlecznych o niskiej lub zerowej zawartości tłuszczu.

Nie należy jeść więcej niż:

  • 2 porcje mięsa i warzyw strączkowych;

  • 2 porcje produktów bogatych tłuszcze;

  • 2 porcje deseru pozbawionego tłuszczów lub o jego niskiej zawartości.

Etap III:

  1. Jeść śniadanie, w którego skład wchodzą produkty zbożowe, świeże owoce i produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu;

  2. Jeść 5-6 razy dziennie;

  3. Ograniczyć spożycie kofeiny (kawa, herbata, cola) do dwóch porcji dziennie;

  4. Pić więcej wody: 6-8 szklanek dziennie;

  5. Przy diecie wynoszącej mniej niż 2500 kcal wskazane jest przyjmowanie preparatów witaminowo-mineralnych

  6. Ograniczyć spożycie słodyczy i innych produktów obfitujących w cukry do 2 małych porcji dziennie i wyłącznie jako dodatek do innych posiłków;

  7. Ograniczyć dzienne spożycie kalorii pochodzących z tłuszczów do 25% i popraw swoją dietę.

Każdego dnia należy spożywać przynajmniej:

  • 3 porcje owoców, z których przynajmniej 1 powinna być bogata w witaminę C;

  • 4 porcje warzyw - przynajmniej 2 bogate w beta - karoten;

  • 7 porcji produktów zbożowych i warzyw zawierających skrobię. Przynajmniej 2 porcje to produkty pełnoziarniste;

  • 3 porcje produktów z odtłuszczonego mleka. Jeśli wolisz mleko tłuste, postaraj się ograniczyć spożycie tłustych produktów z listy poniżej.

Nie należy jeść więcej niż:

  • 2 porcje mięsa i warzyw strączkowych;

  • 1 porcja odżywczych produktów zawierających tłuszcze;

  • 2 porcje tłuszczu i oleju;

  • 2 porcje deseru pozbawionego tłuszcz lub o jego niskiej zawartości.

Argumenty za

  • Dieta ta jest zdrowa i może być stosowana przez dłuższy czas. 
  • Dieta daje dużą swobodę w doborze produktów, a także liczby produktów

 



Argumenty przeciw

  • Zbyt ogólne jadłospisy
Produkty zalecane

  • Banany
  • Owoce leśne
  • Kakao
  • Jaja
  • Siemie lniane
  • Czosnek
  • Mięso indyka
  • Nieoczyszczone ziarna ciemnozielone i pomarańczowe
  • Warzywa
  • Soja
  • Tofu

 



Produkty dozwolone

  • brak


Produkty zakazane

  • Alkohol
  • Kofeina
  • Tłuszcze
  • Cukier rafinowy
  • Skrobia
  • Produkty smażone lub tłuste

 



 

Głównym założeniem diety na poprawę samopoczucia jest spożywanie kilku nie dużych posiłków w ciągu dnia. Za pomocą tej zasady można uniknąć nadwagi, zmęczenia i zachować dobry nastrój. Według badań osoby, które sięgają po 2-3 posiłków dziennie są narażone na częstsze spadki humoru i energii. Dzięki regularnemu żywieniu możliwe jest utrzymanie cukru na odpowiednim poziomie, procesy trawienia również przebiegają sprawniej.

Bardzo istotne jest jedzenie śniadań każdego dnia, które daje energię na początek dnia. Ograniczeniu podlegają tłuszcze zwierzęce i kofeina, natomiast nacisk kładzie się na produkty zbożowe, z ograniczoną zawartością tłuszczu, warzywa i owoce.

 

Popularne diety
Składniki mineralne
Witaminy
Choroby
Encyklopedia
<< wstecz
Pełna wersja vivalavita.pl | Informacje

Copyright © VivaLaVita
Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB