vivalavita - żyj zdrowo

<< wstecz

Osobisty dietetyk

Jutro Dzień Chruścików

Dieta Montignaca

Dieta Montignaca
Skuteczność: 3.5000 / 5
Czas trwania: 4.0000 / 5
Wyrzeczenia: 3.0000 / 5
Ile można schudnąć: 3.6667 / 5
Trudność: 3.0000 / 5
Koszt: 4.0000 / 5


Twórcą Metody jest Michel Montignac (ur. 1944), francuski przedsiębiorca, który sam mając nadwagę, w latach 80. powiązał otyłość z funkcjonowaniem trzustki.

Schemat powstawania otyłości wg Montignaca:

  1. Człowiek spożywa produkty z węglowodanami.
  2. Poziom cukru we krwi wzrasta, tym gwałtowniej, im wyższy jest indeks Glikemiczny spożywanych pokarmów.
  3. Trzustka w odpowiedzi na wzrost cukru (glukozy) wydziela hormon - insulinę.
  4. Jeśli poziom cukru we krwi wzrasta gwałtownie, wtedy trzustka jest rozregulowana i wydziela więcej insuliny, niż jest to potrzebne do wyregulowania poziomu glukozy we krwi. Nadmiar insuliny powoduje anormalne magazynowanie w organizmie części tłuszczów spożywanych w ostatnim posiłku.

Pierwsze wydanie książki Montignaca, Je mange donc je maigris! (polskie wydanie: Jeść aby schudnąć) ukazało się we Francji w roku 1987. Do końca lat 90 wydano ją w 25 krajach i przetłumaczono na 18 języków.

MM stała się popularna w Polsce po roku 1999, gdy ukazało się tłumaczenie pierwszej książki Montignaca. Następnie wydane zostały inne pozycje na temat diety, także innych autorów, np. Montignac nad Wisłą, powstały również serwisy internetowe i fora dyskusyjne poświęcone tej diecie.

Zasady diety

W przeciwieństwie do innych diet MM nie wymaga ograniczeń ilości jedzenia, ani liczenia kalorii.

Najważniejsze zasady Metody Montignaca:

-Spożywanie minimum trzech posiłków dziennie, niepomijanie żadnego z posiłków.

-Wybieranie pokarmów, które powodują możliwie najniższe stężenie cukru we krwi, unikanie tych o indeksie glikemicznym wyższym niż 50.

-Spożywanie dziennie co najmniej 1 grama białka na 1 kilogram masy ciała.

-Spożywanie dziennie co najmniej 40 gram błonnika, który obniża zawartość cukru we krwi i ułatwia metabolizm.

-Unikanie kwasów tłuszczów nasyconych znajdujących się w wędlinach, maśle, smalcu, tłustych produktach mlecznych. Dopuszczalne tłuszcze to te znajdujące się w jajkach, drobiu, oliwie z oliwek, tłustych rybach.

-Spożywanie produktów jak najmniej przetworzonych jak np. makarony z mąki pełnej, chleb pełnoziarnisty.

-Unikanie cukru (glukozy - o wysokim IG) oraz produktów zawierających cukier.

-Dopuszczalne warunkowo są słodziki na bazie np. fruktozy.

W praktyce Metoda Montignaca dopuszcza dwa rodzaje posiłków:

Tzw. posiłek tłuszczowy - oparty na białkach i tłuszczach (nienasyconych). Jedyne dopuszczalne węglowodany mogą powinny mieć IG nie wyższy niż 35.
Tzw. posiłek węglowodanowy - oparty na węglowodanach i białkach. Dopuszczalne są węglowodany o IG nie wyższym niż 50.

Dietę MM można podzielić na dwie fazy:

W pierwszej - restrykcyjnej - następuje chudnięcie, należy zatem przestrzegać wszystkich zasad diety.

Druga faza - odpowiedzialna jest za utrzymanie wagi. Jest ona już mniej restrykcyjna jeśli chodzi o łączenie tłuszczów i węglowodanów. Montignac dopuszcza też tzw. "odstępstwa", czyli okazjonalne spożywanie pokarmów w ogóle niedozwolonych przez pierwszą fazę.

Chudnięcie jest według Montignaca ubocznym skutkiem jego diety, zaś podstawowym jest regulacja działania trzustki, poziomu cukru we krwi oraz metabolizmu. Przy pomocy diety MM nie jest możliwe zejście poniżej wagi właściwej, do obliczenia której Montignac zaleca tradycyjny wskaźnik BMI.

Argumenty za

-Mniejsze stymulowanie trzustki do wydzielania insuliny.

-Duża zawartość włókna pokarmowego (rzadsze problemy z zaparciami, mniejsze ryzyko nowotworów, żylaków odbytu, polipów, uchyłkowatości jelit, obniżenie poziomu cholesterolu we krwi).

-Rzadsze napady głodu i mniejsza chęć na słodycze, na skutek stałego poziomu cukru we krwi.

-Zapobieganie efektowi jo-jo.

-Mniejsza energetyczność diety (komponując posiłki, zwracasz większą uwagę na to, co jesz).

-Mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę, chorobę niedokrwienną serca, nowotwory jelita grubego, otyłość.

-Rzadsze problemy z próchnicą zębów (dzięki mniejszej ilości produktów słodkich i dosładzanych).

-Dłuższe uczucie sytości po posiłku.



Argumenty przeciw

-Dieta polegająca na niełączeniu produktów węglowodanowych z tłuszczowymi już z samego założenia nie jest dobrym sposobem żywienia. Każdy główny posiłek (śniadanie, obiad, kolacja) powinien dostarczać nam w odpowiednich ilościach zarówno białka, tłuszczu jak i węglowodanów. Zapewnia to stały dopływ składników odżywczych i energii (glukoza, kwasy tłuszczowe) oraz składników budulcowych organizmu (białka, kwasy tłuszczowe), a także witamin i minerałów i pozwala utrzymać stały poziom glukozy.

-Ponadto dieta Montignaca zaleca nie liczenie kalorii dzięki czemu ma stać się przyjemniejsza i łatwiejsza w stosowaniu. Takie założenie może dawać zupełnie odwrotny efekt niż zamierzony.

Produkty zalecane

Produkty z niskim indeksem glikemicznym

Jaja 0
Kawa, herbata 0
Majonez (jaja, olej, musztarda) 0
Owoce morza 0
Ryby 0
Sery tłuste (żółty, pleśniowy itp.) 0
Śmietana kwaśna 0
Sos sojowy (bez cukru) 0
Tłuszcz roślinny/zwierzęcy 0
Wino wytrawne (czerwone, białe) 0
Wołowina 0
Ocet 5
Przyprawy (oregano, bazylia, wanilia itp.) 5
Skorupiaki 5
Awokado 10
Agawa (syrop) 15
Agrest złoty 15
Brukselka 15
Cebula 15
Cukinia 15
Cykoria 15
Czarna porzeczka 15
Fasolka pnąca 15
Fasolka szparagowa 15
Grzyby 15
Imbir 15
Kalafior 15
Kapusta 15
Kiełki (fasoli mung, soi, ...) 15
Kiszona kapusta 15
Koper 15
Korniszony (bez cukru) 15
Mączka chleba świętojańskiego 15
Migdały 15
Ogórek 15
Oliwki 15
Orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistac 15
Orzeszki ziemne (fistaszki) 15
Papryczki Chili 15
Papryka (czerwona, zielona, żółta) 15
Pesto 15
Piniola 15
Por 15
Rabarbar 15
Rzodkiew 15
Sałata 15
Seler naciowy 15
Soja 15
Szczaw 15
Szparagi 15
Szpinak 15
Tofu 15
Zarodki (przenne) 15
Acerola 20
Artiszoki 20
Bakłażan 20
Czekolada gorzka (>80% kakao) 20
Czereśnie 20
Fruktoza 20
Jogurt sojowy 20
Kakao (bez cukru) 20
Karczochy 20
Pędy bambusa 20
Śmietana sojowa 20
Sok cytrynowy (niesłodzony) 20
Sos z tamaryndy (bez cukru) 20
Agrest niebieski 25
Borówki 25

Czekolada gorzka (>70% kakao) 25
Czerwona porzeczka 25
Fasola mung, flagolet 25
Humus 25
Jeżyny 25
Mąka sojowa 25
Maliny 25
Masło migdałowe 25
Masło z orzechów laskowych 25
Pestki z dyni 25
Truskawki 25
Wiśnie 25
Zielona soczewica 25
Buraki surowe czerwone 30
Ciecierzyca gotowana 30
Czerwona soczewica 30
Czosnek 30
Dżem słodzony sokiem owocowym 30
Grejpfrut 30
Gruszka 30
Makaron chiński (sojowy lub z fasoli mung) 30
Mandarynki 30
Marakuja 30
Marchew surowa 30
Marmolada bez cukru 30
Migdałowe mleko 30
Mleczko owsiane (niegotowane) 30
Mleko odtłuszczone w proszku 30
Mleko sojowe 30
Morele świeże 30
Pamelo 30
Pomidory 30
Rzepa, brukiew (surowe) 30
Soczewica żółta 30
Twaróg odtłuszczony 30
Amarant ziarno 35
Biała fasola 35
Brzoskwinie 35
Ciecierzyca z puszki 35
Czarna fasola 35
Drożdże 35
Drożdże piwne 35
Dziki ryż 35
Fasola biała - perłowa, borlotti, czrna, c 35
Figi świeże 35
Granat 35
Groszek zielony 35
Jabłka duszone 35
Jabłka suszone 35
Jabłko (świeże) 35
Jogurt odtłuszczony 35
Kukurydza antyczna indiańska 35
Kwinoa (komosa ryżowa) 35
Lody słodzone fruktozą 35
Mąka z ciecierzycy 35
Musztarda Dijon 35
Nasiona (siemie lniane, sezam, mak) 35
Nektarynki 35
Pigwa 35
Pomarańcze 35
Pomidory suszone 35
Przecier pomidorowy 35
Seler surowy (korzeń) 35
Śliwki 35
Sok pomidorowy 35
Sorbet jabłkowy 35
Słonecznik 35
Wasa™ 35



Produkty dozwolone

Produkty ze średnim indeksem glikemicznym

Bób niedojrzały/niegotowany 40
Chleb z mąki pp na zaczynie lub drożdżach 40
Fasola z puszki 40
Figi suszone 40
Gryka 40
Kasza gryczana 40
Laktoza 40
Maca (z mąki pp) 40
Makaron z mąki razowej - al dente 40
Marchwiowy sok 40
Masło orzechowe (bez cukru) 40
Mleko kokosowe 40
Morele suszone 40
Otręby (owsiane i pszenne) 40
Owies 40
Pigwa konserwowa (bez cukru) 40
Pumpernikiel (bez cukru, słodu i miodu) 40
Płatki owsiane (niegotowane) 40
Śliwki suszone 40
Spaghetti al. dente (gotowane 5min) 40
Ananas (świeży) 45
Banany niedojrzałe 45
Chleb pp stostowany 45
Chleb żytni (z mąki pp) 45
Jęczmień (ziarno) 45
kaszka pszenna bulgul 45
Kokos 45
Mąka z pszenicy egipskiej (kamut) 45

Makaron: typ Capellini 45
Płatki śniadaniowe pełne 45
Ryż basmati brązowy 45
Sok grejpfrutowy (niesłodzony) 45
Sok pomarańczowy (świeży, niesłodzony) 45
Tosty z chleba z mąki pełnej 45
Winogrono (zielone i czerwone) 45
Zielony groszek z puszki (bez cukru) 45
Żurawina 45
Bataty - słodkie kartofle 50
Chayote - dyniowaty 50
Chleb orkiszowy 50
Ciasto z mąki pp (bez cukru) 50
Couscous (pełne ziarno) 50
Jabłkowy sok (niesłodzony) 50
Kiwi 50
Makaron z pszenicy durum 50
Mango 50
Muesli (niesłodzone) 50
Owoce lichee 50
Persymona, kaki 50
Ryż basmati 50
Ryż brązowy 50
Sok ananasowy (świerzy , niesłodzony ) 50
Sok ananasowy (świeży, niesłodzony) 50
Sok jabłkowy (niesłodzony) 50
Sok żurawinowy ( niesłodzony) 50
Surimi (paluszki krabowe) 50



Produkty zakazane

Produkty z wysokim indeksem glikemicznym

Brzoskwinie z puszki 55
Czerwony ryż 55
Ketchup 55
Maniok 55
Musztarda (z cukrem) 55
Nutella® 55
Papaja 55
Sok winogronowy (niesłodzony) 55
Sok z mango (niesłodzony) 55
Spaghetti (ugotowane na miękko) 55
Sushi 55
Banany dojrzałe 60
Jęczmień dmuchany 60
Kakao słodzone/czekolada (ekspresowe) 60
Kasza manna 60
Kasztan 60
Lazania (makaron z pszenicy durum) 60
Lody słodzone cukrem 60
Majonez z cukrem 60
Melon 60
Miód 60
Mleko tłuste 60
Morele z puszki 60
Owsianka 60
Pizza 60
Ryż aromatyzowany (jaśminowy...) 60
Ryż długoziarnisty 60
Ananas z puszki 65
Buraki gotowane 65
Chleb "razowy" (z białej mąki) 65
Chleb pełnoziarnisty 65
Chleb żytni z białej mąki 65
Dżem z cukrem 65
Kukurydza 65
Kuskus 65
Mąka kasztanowa 65
Mars®, Snikers®, Nuts®, itp. 65
Muesli (z cukrem, miodem itp.) 65
Pigwa konserwowa (z cukrem) 65
Rodzynki 65
Syrop klonowy 65
Tamarynda (słodzona) 65
Ziemniaki w mundurkach 65
Amarantus dmuchany 70
Bagietka 70
Biały ryż 70

Biszkopt 70
Brązowy cukier 70
Bułki 70
Chipsy 70
Chleb ryżowy 70
Cukier 70
Daktyle suszone 70
Kasza jęczmienna 70
Kleik 70
Maca (z białej mąki) 70
Mąka kukurydziana 70
Makaron z białej mąki 70
Melasa 70
Napoje (słodzone) 70
Polenta 70
Proso 70
Ravioli 70
Risotto 70
Rogalik 70
Sucharki 70
Tacos 70
Ziemniaki gotowane 70
Arbuz 75
Dynia 75
Kabaczek 75
Bób gotowany 80
Marchew gotowana 80
Puree 80
Biała mąka 85
Mleko ryżowe 85
Pasternak 85
Prażona kukurydza 85
Płatki kukurydziane 85
Ryż dmuchany 85
Ryż paraboliczny 85
Rzepa, brukiew (gotowane) 85
Seler gotowany (korzeń) 85
Tapioka 85
Chleb z białej mąki 90
Mąka ziemniaczana 90
Mąka ryżowa 95
Ziemniaki pieczone 95
Ziemniaki zasmażane 95
Glukoza 100
Skrobia modyfikowana 100
Piwo - maltoza 110



Kilka badań potwierdziło krótkoterminową skuteczność diety MM w leczeniu otyłości:

-W 1994 badania francuskiego Institut Vitalité et Nutrition (Caupin i Robert) na 150 kobietach potwierdziły spadek wagi, różny w zależności od BMI. Kobiety z BMI powyżej 30% straciły średnio 13 kg po 4 miesiącach i 18 kg po roku. W przypadku kobiet o BMI niższym niż 24, dieta początkowo (po 4 miesiącach) wywołała spadek na wadze o średnio o 8,8% (5,5 kg), jednak po roku uczestniczki badania przybrały na wadze o 1 kg, stabilizując utratę wagi na poziomie około 6,7% (4,5 kg). Potwierdza to tezę, że dieta MM ogranicza spadek wagi do optymalnych wartości.

-Pod koniec lat 90. w kanadyjskim szpitalu Laval należącym do Québec Heart Institute przeprowadzono porównawcze badanie 12 otyłych mężczyzn. W porównaniu do standardowej diety ubogiej w tłuszcze promowanej przez American Heart Association, uczestnicy stracili więcej na wadze, spożyli mniej kalorii, a jednocześnie nie odczuwali uczucia głodu.

Krytyka diety skupia się na następujących argumentach:

-Dieta jest skuteczna wyłącznie w przypadku osób z zaburzeniami funkcjonowania trzustki. Sam Montignac przyznaje, że np. problemem u kobiet może być też nierównowaga hormonalna, stres, przyjmowanie leków.

-Spożywanie dużej ilości kalorii może prowadzić do przyrostu wagi, nawet przy zachowaniu niskich indeksów glikemicznych. Dlatego wielu zwolenników diety MM korzysta z tablic ładunku glikemicznego, które uwzględniają także ilość (a nie tylko jakość) węglowodanów w posiłkach.

Początkowo dietę MM wiązano z dietami niskowęglowodanowymi, takimi jak dieta Atkinsa lub Kwaśniewskiego - powodem tego nieporozumienia było zalecanie przez Montignaca posiłków tłuszczowych.

Popularne diety
Składniki mineralne
Witaminy
Choroby
Encyklopedia
<< wstecz
Pełna wersja vivalavita.pl | Informacje

Copyright © VivaLaVita
Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB