vivalavita - żyj zdrowo

<< wstecz

Osobisty dietetyk

Dziś Międzynarodowy Dzień bez Kupowania

Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa
Skuteczność: 4.0000 / 5
Czas trwania: 0 / 5
Wyrzeczenia: 0 / 5
Ile można schudnąć: 0 / 5
Trudność: 0 / 5
Koszt: 3.0000 / 5


Dieta bezglutenowa.

Jest dietą stosowana w celiakii – chorobie trzewnej o podłożu genetycznym. Charakteryzuję się nietolerancją na gluten, czyli białko występujące w takich zbożach jak pszenica, jęczmień żyto oraz owies. Gluten po przedostaniu się do organizmu osoby chorej, powoduje zniszczenie kosmków jelitowych i prowadzi do ich zaniku. Pełną one ważna funkcję w organizmie, ponieważ dzięki kosmkom jelitowym możliwe jest wchłanianie składników odżywczych. Z tego powodu z diety osób chorych na celiakię należy wyeliminować ten składnik. Dieta bezglutenowa jest ona podstawą w żywieniu osób cierpiących na tę dolegliwość. Restrykcyjna i należy stosować ją do końca życia w celu uniknięcia wielu niebezpiecznych powikłań wiążących się z zaniedbywaniem swojego jadłospisu.

Trzeba zaznaczyć, że celiakia nie jest alergią, jednak bardzo często jest z nią mylona.

Alergia na gluten – należy do zupełnie innej grupy schorzeń niż celiakia. Zalicza się ją do nietolerancji pokarmowych i objawia się uczuleniem na gluten. Objawy mogą pokazać się już po kilku minutach od spożycia pokarmu zawierającego ten składnik lub dopiero po upływie paru dni.

Objawy alergii na gluten: wymioty, biegunka, pokrzywka na skórze, wodnisty katar, skurcz oskrzeli, zmiany skórne np. atopowe zapalenie skóry. Może dojść nawet do wstrząsu anafilaktycznego.

W przypadku zdiagnozowanej alergii na gluten stosuję się dietę bezglutenową.

Nadwrażliwość na gluten – charakteryzuje się brakiem przeciwciał we krwi wskazujących na celiakię lub alergię na gluten, jednak występują liczne objawy związane z podażą glutenu w diecie. Z kolei osoby z nadwrażliwością na gluten mają pozytywny wynik przeciwciał antygliadynowych bez patologicznych zmian w śluzówce jelita, poziom limfocytów również jest odpowiedni.

O nadwrażliwości na gluten można mówić, gdy nie potwierdzono w badania diagnostycznych celiakii lub alergii na gluten. Nie jest schorzeniem o podłożu genetycznym.

Do charakterystycznych objawów nadwrażliwości na ten składnik należą: wysypka, bóle brzucha, zmęczenie, osłabienie, biegunka, zaparcia, wzdęcia, niedokrwistość, uczucie przelewania w jelitach, nudności, wymioty, zapalenie języka oraz bolesność i drętwienie kolan. Podobnie jak w przypadku wyżej wymienionej celiakii i alergii na gluten, przy nadwrażliwości na ten składnik skutecznie działa dieta bezglutenowa.

Dieta bezglutenowa – polega na całkowitej eliminacji z codziennego żywienia pokarmów zawierających ziarna: pszenicy, jęczmienia, żyta, owsa. Zastąpić je można natomiast produktami z ryżu, gryki, kukurydzy, prosa oraz z mączki ziemniaczanej. Wszystkie te grupy są pozbawione glutenu. Można także stosować żywność oczyszczoną – produkty bezglutenowe, zawartość glutenu w nich nie może przekraczać 2mg/100g.

Z wiekiem wiele dzieci nabywa odporność na działanie glutenu i przez pewien czas może wrócić do normalnej diety. Podobnie dzieje się w przejściowych nietolerancjach glutenu, które bardzo często z czasem przemijają. W takich przypadkach, które głównie dotyczą dzieci, dietę należy stosować dwa lata, następnie w specjalistycznej poradni wykonać próbę prowokacyjna na gluten.

 W doborze produktów bezglutenowych należy kierować się wiarygodnością producenta, który nie zafałszuje w swoim produkcie ilości glutenu. Zawartość tego składnika trzeba potwierdzać specjalistycznymi badaniami. Żywność taka musi być dobrej jakości i mieć wysoka wartość odżywcza, aby zapewnić osobie chorującej niezbędna ilość składników odżywczych.

 Przed włączeniem diety bezglutenowej należy wykonać szczegółowe badania w kierunku celiakii. Należy pamiętać że dodatni wynik testu skórnego lub podwyższony poziom specyficznej IgE nie musi być podstawą do wprowadzania diety eliminującej gluten. Wiele dzieci z dodatnimi testami alergicznymi bardzo dobrze toleruje ten składnik. Również w przypadku pozytywnego testu serologicznego w kierunku tej choroby (AGA, ARA, EMA, TTG) nie jest podstawą do stwierdzenia celiakii i stosowania diety bezglutenowej. W przypadku dodatniego wyniku testu serologicznego wymaga się w celu potwierdzenia choroby wykonania biopsji jelitowej.

Sekcja Celiakii Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, opracowało szczegółowe wytyczne dotyczące diety bezglutenowej i leczenia chorych na celiakię.

 Dla przypomnienia podstawą są produkty bezglutenowe zawierające nie więcej niż 20mg glutenu na kg produktu i nie więcej niż 2mg w 100g produktu.

 Wszystkie produkty bezglutenowe na swoim opakowaniu powinny mieć charakterystyczny znak „przekreślonego kłosa” lub być oznaczone, jako „produkt bezglutenowy”.

Ważne jest także stwierdzenie, że wybór produktów z minimalną ilością glutenu albo całkowity jego brak w produkcie jest najlepszym sposobem na uniknięcie powikłań wiążących się z ta chorobą. Często narażanie organizmu na stałe ilości glutenu ale w niewielkich porcjach możne gorzej wpłynąć na organizm niż jednorazowa większa dawka tego składnika na przykład podczas nieświadomego zjedzenia żywności bogatej w gluten.

UWAGA!

Wiele produktów spożywczych posiada ukryty gluten. Może znaleźć się on np. konserwach mięsnych, wędlinach, przetworach mięsnych, żywności typu instant, piwie i innych alkoholach, także w jogurtach.

Argumenty za

  • Dieta ta przynosi rezultaty w leczeniu celianki. 

 



Argumenty przeciw

  • Mimo, że z roku na rok przybywa produktów bezglutenowych, niektórw z nich są ciągle dość drogie.
  • Wbrew swojej nazwie czasem zawierają pszenicę. Dlatego należy bardzo uważać podczas robienia zakupów.
  • Jedzenie poza domem również może nastręczać pewnych trudności.

 

Produkty zalecane

  • kukurydzę, ryż, ziemniaki, soję, soczewicę, proso, tapiokę, sago, kasztany, amarantus
  • kasze i mąki otrzymane z powyższych surowców
  • makarony, pieczywo i wyroby cukiernicze przygotowane z surowców bezgluteno-wych
  • skrobię pszenną bezglutenowa, dobrze oczyszczoną, maisenę (skrobia kukurydziana)
  • kakao naturalne, herbaty czarne, zielone i owocowe
  • mleko i jego przetwory (ostrożnie z jogurtami mogą zawierać skrobię, należy zawsze sprawdzać etykietę, producent ma obowiązek umieścić na opakowaniu informację, że produkt może być zanieczyszczony np. skrobią pszenną).
  • mięsa i szlachetne wędliny, niektóre podroby (wątroba, płuca, nerki, ozory)
  • wszystkie warzywa i owoce
  • siemie lniane
  • cukier i miód
  • proszek do pieczenia bezglutenowy i budynie bezglutenowe
  • drożdże, sodę oczyszczoną, węglan amonu, weglan sodu
  • czystą żelatynę
  • produkty przeznaczone dla chorych na celiakię, kontrolowane pod względem zawartości glutenu
  • W diecie chorego na celiakię należy dbać o dostarczenie mu odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych, gdyż wchłanianie tych elementów pożywienia jest znacznie upośledzone. W jadłospisie powinno się uwzględnić surowe warzywa i owoce oraz soki.


Produkty dozwolone

  • Produkty stanowiące ryzyko:
  • Pochodne kukurydzy
  • Płatki ryżowe
  • Ryż dmuchany
  • Chipsy ziemniaczane
  • Puree ziemniaczane
  • Mąka ziemniaczana
  • Skrobia i mąka kukurydziana
  • Skrobia i mąka ryżowa
  • Mąka gryczana
  • Mąka kasztanowa
  • Mąka z ciecierzycy
  • Przetwory owocowe
  • Owoce suszone i kandyzowane
  • Gotowe dania warzywne
  • Pasztet sojowy
  • Mleko z dodatkiem witamin lub innych substancji
  • Napoje mleczne
  • Jogurty owocowe
  • Kremy i budynie
  • Bita śmietana
  • Potrawy z sera
  • Wędliny
  • Mięso mielone
  • Konserwy mięsne i rybne
  • Czekolada
  • Kakao w proszku i masa kakaowa
  • Cukier
  • Gumy do życia
  • Galaretki
  • Lody
  • Masło light
  • Buliony mięsne
  • Aromaty zapachowe
  • Gotowe mieszanki do przyrządzania kakao
  • Proszek do pieczenia


Produkty zakazane

  • mąki: pszenna, żytnia, razowa
  • kasze: jęczmienna (mazurska, perłowa, pęczak), manna, kuskus
  • płatki: jęczmienne, żytnie, pszenne, owsiane
  • otręby pszenne i owsiane, zarodki pszenne
  • pieczywo zwykłe i chrupkie z dodatkiem mąk glutenowych oraz makarony z zabronionych mąk
  • musli
  • opłatki komunijne i komunikanty
  • pasztety, parówki, kaszanki, salcesony ( w procesach technologicznych często dodaje się do nich bułkę pszenną lub kaszę mannę)
  • kiełbasy gorszego gatunku ( mogą zawierać dodatek mąki)
  • kawa zbożowa i kakao owsiane
  • produkty zawierające skrobię pszenną (źle oczyszczoną z glutenu) lub skrobię modyfikowaną (E1422) czy syrop skrobiowy
  • sucharki, biszkopty, wafelki, paluszki i inne ciastka z mąk glutenowych
  • batony, czekolady i czekoladki nadziewane lub z łomem waflowym, cukierki nadziewane, chipsy, chałwa
  • lody z autamatu
  • gumy do żucia każdego typu
  • wyroby z dodatkiem słodu
  • jogurty zawierające skrobię modyfikowaną nie znanego pochodzenia
  • sosy pomidorowe (mogą zawierać mąkę), ale nie przeciery
  • zwykły proszek do pieczenia oraz tradycyjne budynie
  • panierowane półprodukty, koncentraty zup i sosów
  • konserwy mięsne i rybne
  • W diecie bezglutenowej niewskazane są również ostre przyprawy (ocet, musztarda, papryka) i tłuszcze zwierzęce (smalec, słonina, boczek, kwaśna śmietana). Z ostrożnością należy podchodzić do żelków i galaretek, gdyż w ich technologii może być używany gluten
  • sos sojowy.


 

  • Dieta bezglutenowa jest przeznaczona dla osób z celiakią,  potwierdzoną specjalistycznymi badaniami. Z codziennego żywienia należy wyeliminować produkty w których znajduje się podany składnik. Pozwoli to uniknąć ciężkich powikłań wynikających z narażenia organizmu na działanie glutenu. Do jadłospisu można wprowadzić żywność pozbawioną ziaren zbóż, których należy unikać. Jest ona odpowiednio oznaczona, jednak należy sprawdzać etykiety wszystkich produktów, ponieważ mogą się w nich znajdować ukryte źródła glutenu. Asortyment żywności nie zawierającej glutenu jest co raz większy. W ten sposób można uniknąć pojawienia się zwłaszcza u dzieci uczucia wyobcowania. Badania potwierdzają, że odpowiednie postępowanie w chorobie poprawia samopoczucie i stosunek dziecka do diety.

Popularne diety
Składniki mineralne
Witaminy
Choroby
Encyklopedia
<< wstecz
Pełna wersja vivalavita.pl | Informacje

Copyright © VivaLaVita
Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB