vivalavita - żyj zdrowo

<< wstecz

Osobisty dietetyk

Dziś Pierwszy Dzień Lata
Data publikacji: 2016-05-30     
Autor: mgr Izabela Auszadniczek, Dietetyk VivaLaVita.pl
Ocena: 5

Sok z owoców dzikiej róży – witalność, zdrowie i uroda na co dzień!

Sok z owoców dzikiej róży – witalność, zdrowie i uroda na co dzień!

Owoce dzikiej róży są doceniane przez każdego konsumenta, który chce w świadomy sposób korzystnie wpływać na swój organizm i odżywiać go. Odkryto, że w tych owocach jest blisko 130 związków wykazujących prozdrowotne właściwości. Przede wszystkim dzika róża jest najlepszym źródłem witaminy C i nie znajdziemy warzywa ani owocu, który posiada jej więcej. 

W Polsce rosną 23 odmiany dzikiej róży, różnią się one kształtem, czy barwą kwiatów, ale łączy je jedno – doskonały smak i aromat. Z tego powodu przemysł spożywczy, ale również farmaceutyczny i kosmetyczny docenił te rośliny. 

Owoce dzikiej róży wyróżniają się na tle innych roślin ze względu na wysoką zawartość witaminy C, która jest nawet 30-40 krotnie większa niż w cytrusach. Co za tym idzie, zarówno owoce dzikiej róży jak i przetwory z niej robione w tym soki mogą doskonale odżywić organizm. Najważniejszą funkcją prozdrowotną jest usprawnienie funkcjonowania układu immunologicznego, czyli zwiększanie odporności organizmu. Do innych właściwości należy przyśpieszanie regeneracji, gojenia się ran i silne działanie antyoksydacyjne – ochrona przed nowotworami.  W 100 ml soku z dzikiej róży może znajdować się nawet  450 mg witaminy C.



Warto zatem sięgać po przetwory z tych owoców, ponieważ nie tylko obfitują w witaminę C, ale również w witaminy z grupy B, które wzmacniają układ krążenia, witaminę A, usprawniającą funkcjonowanie narządu wzroku i  wykazującą właściwości przeciwutleniające, jak i również witaminę E, K i kwas foliowy. Ta naturalna „bomba witaminowa” stosowana jest w leczeniu między innymi przeziębienia i grypy, bólów gardła, nadciśnienia tętniczego i zmianach skórnych.

Nie tylko odżywia organizm od wewnątrz i oczyszcza go z toksyn oraz szkodliwych wolnych rodników tlenowych, ale również wpływa korzystnie na cerę wygładzając i odświeżając ją. Tak, więc istnieje wiele korzyści ze spożywania przetworów z dzikiej róży. Jednymi z najpopularniejszych są soki. Stanowią dobre uzupełnienie diety nie tylko dla tych, którzy chcą usprawnić pracę ustroju, ale również dla kobiet w ciąży i karmiących, sportowców, dzieci i młodzieży, a także osób bardzo zapracowanych oraz żyjących w stresie.

POLSKA RÓŻA jest polską firmą, budującą swoją pozycję na rynku od 35 lat. Zajmuje się głownie produkcją przetworów z dzikiej róży, w tym soku witaminowego bogatego we wcześniej wspomnianą naturalną witaminę C. Założona została przez Ernesta Michalskiego. Produkty Polskiej Róży, ze względu na swoją wysoką jakość i uczciwą produkcję, znajdują odbiorców z na rynku produktów naturalnych, prozdrowotnych.

Natura w 100% - soki, nektary i syropy produkowane przez POLSKĄ RÓŻĘ są pozyskiwane wyłącznie ze świeżo tłoczonych owoców. W swej produkcji firma kieruje się uczciwością wobec  klientów oraz troską o ich zdrowie. Do produkcji  wykorzystują najnowsze procesy, które zachowują wysoką wartość odżywczą owoców jak: karoteny, antocyjany, witaminę C, aromaty i inne składniki o działaniu prozdrowotnym.

"Cała Polska w różach, a ich owoce szansą dla twego zdrowia" to hasło przewodnie fundacji Ernesta Michalskiego „Instytutu Polska Róża”, która powstała w 2009 roku. Jej podstawowym celem jest upowszechnianie wiedzy na temat leczniczych i odżywczych walorów róż owocowych.

Zatem warto wybierać to co naturalne, wartościowe i przede wszystkim polskie! W ten sposób można zadbać nie tylko o siebie, ale o całą swoją rodzinę poprawiając jej zdrowie.

Więcej informacji na temat soków i innych przetworów z dzikiej róży można znaleźć tutaj.


<< wstecz
Pełna wersja vivalavita.pl | Informacje

Copyright © VivaLaVita
Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB