vivalavita - żyj zdrowo

<< wstecz

Osobisty dietetyk

Za 9 dni Światowy Dzień Walki z Otyłością
Data publikacji: 2016-06-15     
Autor: mgr Izabela Auszadniczek, Dietetyk VivaLaVita.pl
Ocena: 5

Orzechy i rośliny strączkowe zapobiegają chorobom układu krążenia i cukrzycy? – badania, 2016 r.

Orzechy i rośliny strączkowe zapobiegają chorobom układu krążenia i cukrzycy? – badania, 2016 r.

Orzechy jak i rośliny strączkowe mają prozdrowotne działanie na organizm. Postanowiono to również sprawdzić i na podstawie badań klinicznych, oceniających wpływ konsumpcji orzechów i roślin strączkowych na wystąpienie zawału serca, udaru mózgu i cukrzycy typu 2 w populacji ogólnie zdrowych dorosłych. Wykonano  27 badań, uczestniczyły w nich łącznie 501 791 osoby.

W przypadku orzechów, które są dobrym źródłem magnezu, witamin z grupy B, witaminy E, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika pokarmowego stwierdzono, że ich spożycie zmniejsza stężenie całkowitego cholesterolu, frakcji LDL cholesterolu i triglicerydów we krwi. Dodatkowo orzechy dodawane do posiłków korzystnie wpływały na glikemię poposiłkową. Często zaznacza się, że orzechy są kaloryczne stanowią bogate źródło tłuszczów i mogą w nadmiarze mogą sprzyjać tyciu, jednak podczas badania nie zaobserwowano w wyniku ich zjadania przyrostu masy ciała.

Z kolei rośliny strączkowe należą do dobrego źródła białka, zawierają potas, magnez, żelazo, witaminy z grupy B, witaminę C, A i wiele innych. Spożycie niesojowych roślin strączkowych przyczynia się do zmniejszenia stężenia cholesterolu całkowitego, frakcji  LDL cholesterolu i triglicerydów we krwi. Wpływają one również w mniejszym stopniu na wzrost stężenia glukozy po posiłku w porównaniu do innych ziaren będących źródłem węglowodanów.

Na podstawie innych badań stwierdzono korzystny wpływ orzechów i roślin strączkowych, które zmniejszały ryzyko zawału serca. Jednak ich wpływ na ryzyko wystąpienia udaru mózgu czy cukrzycy typu 2 nie został jeszcze zbadany.

W wyniku przeprowadzonych badań wśród 501 791 uczestników z krajów Ameryki Północnej, Europy i Azji, gdzie badano wpływ konsumpcji orzechów (włoskich, laskowych, nerkowca, pekan, pistacji oraz migdałów i orzeszków ziemnych) i roślin strączkowych (fasoli, grochu, soczewicy, tofu) na wystąpienie zawału serca, udaru mózgu i cukrzycy typu 2 w populacji ogólnie zdrowych dorosłych, wykonano metaanalizę. Wyniki analizy przedstawiono w poniższej tabel:

Jak wynika z przeprowadzonej metaanalizy można potwierdzić fakt, że orzechy mają kardioprotekcyjne właściwości, a rośliny strączkowe zmniejszają ryzyko zawału serca. Tak, więc obie grupy produktów warto włączać do jadłospisu.

Źródło zdjęcia tabeli  i informacje przygotowane do napisania artykuły zostały zamieszczone na podstawie: http://www.mp.pl/insulinoterapia/przeglad_badan/140391,orzechy-i-rosliny-straczkowe-a-ryzyko-zawalu-serca-udaru-mozgu-i-cukrzycy.html

<< wstecz
Pełna wersja vivalavita.pl | Informacje

Copyright © VivaLaVita
Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB