vivalavita - żyj zdrowo

<< wstecz

Osobisty dietetyk

Za 9 dni Światowy Dzień Walki z Otyłością
Data publikacji: 2016-05-30     
Autor: mgr Izabela Auszadniczek, Dietetyk VivaLaVita.pl
Ocena: 5

Nowy zamiennik cukru w diecie? – tagatoza

Nowy zamiennik cukru w diecie? – tagatoza

Jedną z głównych zasad na diecie skomponowanej według zasad prawidłowego sposobu żywienia jest ograniczenie cukrów prostych w jadłospisie, w tym nie dodawania go na przykład do herbaty czy kawy. Producenci zatem prześcigają się w nowych pomysłach na różne substancje słodzące, które będą zastępowały zwykły cukier i charakteryzowały się słodkim smakiem.

Dodatkowo ważnym elementem jest to, aby słodzik nie dostarczał wielu kalorii, a tym samym nie sprzyjał tyciu. Niedawno dużą popularność zdobyła stewia, która może być stosowana nawet przez osoby chore na cukrzycę. Obecnie dużo mówi się na temat tagatozy, która może wkrótce zyskać bardzo dużą popularność wśród innych substancji słodzących.

Jej główną zaletą jest dostarczanie do organizmu w porównaniu do zwykłego, białego cukru nawet trzy razy mniej kalorii. W 100 g tagatozy znajduje się 150 kcal. W porównaniu do cukru – 100 g dostarcza 400 kcal. Poza tym charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym i może być polecana diabetykom. Jednak przed jej zastosowaniem poleca się porozmawiać z dietetykiem lub lekarzem prowadzącym.

Tagatoza dużym zainteresowaniem cieszy się wśród osób odchudzających się. Często bardzo trudno jest zrezygnować ze słodyczy, słodkich wyrobów cukierniczych czy innych słodkich przekąsek. Zatem, jeśli dana osoba na diecie redukcyjnej ma czas, aby przygotować domowe słodkości może do nich dodawać tagatozę, gdyż nada im smak słodki, ale nie będzie powodowała  dostarczania do organizmu tylu kalorii, ile biały cukier.

Wiele mówi się również o prozdrowotnych właściwościach tego słodzika. Ma on sprawować funkcję prebiotyku w jelicie grubym, czyli być dobrą pożywką dla rozwoju pożytecznej mikroflory jelitowej. Tak, więc może sprzyjać poprawie funkcjonowania jelit, a co za tym idzie odporności. Gdyż im lepszy stan flory bakteryjnej jelita grubego, tym system immunologiczny działa sprawniej. Inną zaletą jest to, że słodzik ten nie jest trawiony w jamie ustnej, dlatego nie jest czynnikiem, który wpływa na rozwój próchnicy.

Niestety bardzo ciężko jest kupić czystą tagatozę, która będzie wykorzystywana do przygotowania posiłków. Obecnie na rynku znajdują się mieszanki słodzików i wśród nich występuje tagatoza. Jej produkcja wiąże się z dużymi kosztami i trwa bardzo długo, dlatego niewiele firm decyduje się wytwarzanie tego słodzika. Warto zatem zbadań rynek europejski i sprawdzić, czy w innych krajach można kupić czystą tagatozę. W towarzystwie innych słodzików nie będzie wykazywała wszystkich swoich właściwości.

Niektórzy twierdzą, że tagatoza to nowy, zdrowy zamiennik cukru, który może być stosowany przez osoby chore na cukrzycę. Badania na zwierzętach wykazały również, że może ona zwiększać płodność. Tak, więc potrzeba jeszcze więcej badań, aby poznać rzeczywiste właściwości tego słodzika. Na pewno zainteresowanie tagatozą będzie rosło.

<< wstecz
Pełna wersja vivalavita.pl | Informacje

Copyright © VivaLaVita
Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB