vivalavita - żyj zdrowo

<< wstecz

Osobisty dietetyk

Za 7 dni 20 grudnia - Dzień Ryby
Data publikacji: 2016-04-06     
Autor: mgr Izabela Auszadniczek, Dietetyk VivaLaVita.pl
Ocena: 5

Naturalne oczyszczenie wątroby na wiosnę!

Naturalne oczyszczenie wątroby na wiosnę!

Wątroba to bardzo ważny narząd organizmu. Między innymi magazynuje wiele witamin i składników mineralnych oraz białka, wytwarza i wydziela żółć, a także cholesterol, neutralizuje toksyny, czy buforuje poziom glukozy we krwi. Gruczoł ten ma duże zdolności regeneracyjne, dlatego wraz z przyjściem wiosny warto zadbać o detoksykację wątroby, aby usprawnić jej funkcjonowanie.

Przyczyn złej pracy wątroby może być wiele. Główną z nich jest zła dieta, obfitująca w tłuszcze zwierzęce, sól i cukry proste, a także nadużywanie alkoholu i innych używek. Wątroba „nie boli”, ponieważ nie jest unerwiona, tak więc od razu nie odczujemy jej zaburzonego funkcjonowania. Uszkodzeniu tego gruczołu sprzyja również stosowanie rygorystycznych, nieprawidłowych diet odchudzających – na przykład białkowej lub kapuścianej, a także głodówek. Niekorzystnie wpływać mogą na nią także leki.

Wątroba lepiej funkcjonuje, gdy jadłospis wzbogacony jest świeże warzywa i produkty błonnikowe na przykład produkty zbożowe (gruboziarniste kasze, ryż brązowy, płatki owsiane itd.). Zatem dietę należy wzbogacić o dużą ilość sałatek, surówek, a także jeść warzywa pod postacią „przekąsek” (można pokroić kalarepkę i jeść ją wieczorem przed telewizorem). Warzywa, które wymagają obróbki termicznej należy gotować w małej ilości już gotującej się wody, bezpośrednio obrane przed włożeniem do garnka.

Wśród jednych z najlepszych warzyw, które służą regeneracji wątroby należą: brokuły, kapusta, marchew, buraki, brukselka, czosnek, cebula, kalarepka, pomidory, papryka i kiełki . Można oczywiście sięgać po inne warzywa. Skutecznie oczyszczają one organizm z toksyn i odciążają wątrobę.

Doskonale na wątrobę działają kwasy omega -3 zawarte w rybach, owocach morza, orzechach, nasionach, olejach i oliwie z oliwek. Szczególnie poleca się siemię lniane, które tworzy na tym gruczole naturalną barierę ochronną. Dobrze sprawdzają się glony na przykład chlorella.

Z kolei wśród owoców szczególnie korzystnie na pracę wątroby wpływają owoce jagodowe i cytrusowe. Poza sezonem można sięgać po owoce mrożone. Z warzyw i owoców można również komponować detoksykacyjne soki, na przykład: sok z pomarańczy z mango, imbirem i jabłkiem albo koktajl na bazie kefiru z mrożonymi owocami jagodowymi lub awokado z natką pietruszki i jabłkiem.

Warto doprawiać dania przyprawami, które stymulują pracę wątroby. Należą do nich wyżej wspomniany czosnek, imbir, kurkuma, natka pietruszki, majeranek, bazylia, estragon, goździki, melisa i mięta.

Należy zadbać też o oczyszczanie wątroby o poranku. W tym celu można na czczo przed śniadaniem wypić szklankę wody z sokiem z cytryny lub łyżeczką octu jabłkowego. Nie można też obciążać tego gruczołu na noc i jeść kolacji bezpośrednio przed snem. Nie zaleca się też w godzinach wieczornych zjadać słodkich produktów, a nawet owoców, te trzeba spożywać w ciągu dnia.

Tak, więc dieta oczyszczająca wątrobę składa się z warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, ale również chudego nabiału i mięs, ryb, orzechów i nasion. Nie można pomijać też wody, która ma udowodnione działanie detoksykacyjne. Chcąc oczyścić ten ważny gruczoł należy unikać alkoholu, mocnej kawy i herbaty, żywności wysokoprzetworzonej i grzybów.

<< wstecz
Pełna wersja vivalavita.pl | Informacje

Copyright © VivaLaVita
Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB