vivalavita - żyj zdrowo

<< wstecz

Osobisty dietetyk

Pojutrze Dzień Babci

Autor: Dietetyk VivaLaVita.pl Katarzyna Fizia
Ocena: 5

Międzynarodowy Dzień Pizzy (9 lutego)

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Z dodatkiem różnych aromatycznych serów, najbardziej kolorowa wegetariańska, z dodatkiem sera wędzonego i żurawiny czyli Góralska, z jajkiem i kiełbaską w stylu Wiejskim, Hawajska z ananasem, a nawet Czekoladowa z bitą śmietaną i owocami. Wymieniać można w nieskończoność bo możliwości jest tysiące. Mowa oczywiście o PIZZY!

9 lutego obchodzimy bardzo smaczne święto czyli Międzynarodowy Dzień Pizzy.

Pizza to potrawa kuchni włoskiej znana na całym świecie. Często uznawana jest za fast food jednak dobrze przyrządzona i w odpowiednich ilościach, może być pożywną alternatywa tradycyjnego lunchu, obiadu lub kolacji.

Pizza w tradycyjnej wersji podstawowej to cienki okrągły placek z ciasta drożdżowego zwany focaccia, posmarowany pomidorowym sosem, posypany tartym serem mozzarella oraz ziołami takimi jak oregano lub bazylia, pieczony w bardzo nagrzanym kamiennym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, ale jedzona jest również na zimno. 

Historia
Prawdopodobnie pierwsze pizze jadano już w starożytnej Grecji oraz Rzymie w formie natartego oliwą i czosnkiem placka posypanego przyprawami. Gdy w XVII w. sprowadzono do Europy pomidory, sos pomidorowy stał się nieodłącznym dodatkiem do pizzy. Pierwsza współczesna pizza miała powstać w 1889 roku, kiedy to Neapol odwiedziła włoska królowa Małgorzata Sabaudzka wraz z mężem (Margherita i Umberto di Savoia). Neapolski piekarz (Raffaele Esposito), przygotował na jej cześć nietypową potrawę. Jej podstawowymi składnikami były: pomidory , ser mozzarella oraz bazylia. Kolorami pizza przypominała narodowe barwy Włoch. Od tej pory nazwano ją margherita i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy.

W 2009 roku pizza Neapolitańska została zastrzeżona przez Komisję Europejską jako wyrób tradycyjny z certyfikatem TSG. Pizzę o tej nazwie na całym świecie można teraz wyrabiać tylko wg ściśle określonej receptury, tzn. ze specjalnej mąki, soli morskiej, sera mozzarella z mleka bawolego, oraz piekąc na kamiennej płycie w piecu opalanym drewnem. Tradycyjna pizza Neapolitańska wytwarzana jest z lokalnych składników takich jak pomidory San Marzano (rosnących na polach wulkanicznych na południe od Wezuwiusza), mozzarelli z mleka bawolic (mozzarella di bufala campana), mąki typu 0 lub 00 (ewentualnie mieszanką tych dwóch rodzajów) z użyciem neapolitańskich drożdży lub drożdży browarnianych. Grubość ciasta nie powinna przekraczać 3mm. Pizza musi być pieczona przez 60-90 sekund w temperaturze 485 °C, w piecu opalanym drewnem dębowym.

Pizza Neapolitańska podawana jest w trzech wariantach:
pizza Marinara;
pizza Margherita;
pizza Margherita extra.

Wyróżniamy również pizzę:
Typu Lazio - tradycyjna pizza na cieście grubości od 1-2cm o okrągłym kształcie z serem, sosem pomidorowym i dodatkami;
Sycylijską - na grubym cieście o prostokątnym kształcie z serem, sosem pomidorowym oraz dodatkami;

Dietetyczna PIZZA
Obecnie możliwości dobrania dodatków jakie oferują nam pizzerie są niezliczone (egzotyczne produkty, owoce morza, sery pleśniowe, wędliny, warzywa i owoce itp.). Sosy podawane do pizzy jak między innymi czosnkowy, barbecue, chilli, serowy, musztardowy, miodowy, curry i wiele innych bardzo urozmaicają ofertę lokali. Duża pizza ważąca około 1200g ma około 3000 kcal. Uznawana jest za danie kaloryczne i niezdrowe. To jednak tylko mit. Zamawiając pizzę zwróćmy uwagę na składniki oraz sos. Zamówmy pizzę na cienkim cieście, bez dodatkowego sera, z dużą ilością warzyw. Sos do pizzy najlepiej wybrać w tradycyjnej wersji czyli pomidorowy lub w wersji light na jogurcie, a nie majonezie. Pamiętajmy również, aby pizzy nie popijać słodkimi gazowanymi napojami tylko zwykłą wodą lub owocową herbatą.


Polecamy również nasze przepisy na dietetyczną pizzę!

Dietetyczna pizza - przepis znajdziecie tutaj.

Dietetyczna pizza z warzywami i szynką - przepis znajdziecie tutaj.

<< wstecz
Pełna wersja vivalavita.pl | Informacje

Copyright © VivaLaVita
Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB