vivalavita - żyj zdrowo

<< wstecz

Osobisty dietetyk

Dziś Światowy Dzień Walki z Depresją

Autor: Dietetyk VivaLaVita.pl Katarzyna Fizia
Ocena: 4.5

Dzień Pikantnych Potraw (16 stycznia)

Dzień Pikantnych Potraw

Dziś Dzień Pikantnych Potraw! W Polsce święto jeszcze mało znane jednak coraz popularniejsze za sprawą restauracji oraz barów serwujących w tym dniu pikantne potrawy, napoje oraz desery.

Świętować można także w domu doprawiając danie pieprzem białym, czarnym lub cayenne, chilli, czosnkiem lub japońskim chrzanem wasabi.

Osoby cierpiące na schorzenia gastryczne powinny jednak wykluczyć z diety pikantne przyprawy.

Papryka zawiera m.in.: witaminy z grupy B, witaminę C i A, poprawia trawienie, a stosowana zewnętrznie, pomaga w dolegliwościach reumatycznych.

Czosnek zawiera witaminy A, B1, B2, C oraz siarkę. Jest pomocny przy wzdęciach i zwalczaniu pasożytów przewodu pokarmowego, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie i przeciwskurczowo w schorzeniach żołądka i jelit, reguluje florę bakteryjną w organizmie, obniża ciśnienie krwi. Posiada także właściwości antybiotyczne, działa tonizująco i odmładzająco, łagodzi podrażnienia wywołane ukłuciami owadów. Spożywanie 2-3 ząbków czosnku dziennie zmniejsza ryzyko zawałów.

Za piekący smak papryczek chilli odpowiada kapsaicyna. Pamiętajmy, że nie rozpuszcza się w wodzie. Aby ugasić pragnienie, danie najlepiej popić mlekiem, jogurtem, sokiem pomidorowym z tłuszczem roślinnym i kilkoma łyżeczkami cukru lub napojem alkoholowym.


Polecamy zatem nasze ogniste przepisy:

Chilli con carne (przepis znajdziesz tutaj)

Wołowina na ostro (przepis znajdziesz tutaj)

Indyk w sosie chilli (przepis znajdziesz tutaj)

Zupa tajska na ostro (przepis znajdziesz tutaj)

Zupa pomidorowa na ostro (przepis znajdziesz tutaj)

Pikantne grillowane pomidory (przepis znajdziesz tutaj)

<< wstecz
Pełna wersja vivalavita.pl | Informacje

Copyright © VivaLaVita
Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB