vivalavita - żyj zdrowo

<< wstecz

Osobisty dietetyk

Pojutrze Początek Astronomicznej Jesieni
Data publikacji: 2011-12-15     
Autor: Dietetyk VivaLaVita.pl Katarzyna Fizia
Ocena:

Dzień 4 - Akcja Święta na zielono z VivaLaVita Żyj Zdrowo!

Dzień 4 - Akcja Święta na zielono z VivaLaVita Żyj Zdrowo!

RADA NA DZIŚ!

Zupy zabielić można mlekiem roślinnym, które podwyższy wartość odżywczą posiłku. Do zagęszczania kremów stosować należy jedynie mąkę, bez zasmażki.

 

DIETETYCZNE PRZEPISY NA ŚWIĘTA

Krem migdałowy z warzywami

Pora dnia: obiad, kolacja
Smak:
łagodny
Sposób przygotowania:
gotowanie
Kcal:
672
Ilość porcji:
4
Kcal w 1 porcji:
168
Rodzaj dania:
wegańskie, wegetariańskie

Składniki:
Marchew 90 g (2 x średnia sztuka)

Pietruszka, korzeń 80 g (1 x średnia sztuka)

Por 150 g (0.5 x sztuka duża)
Seler korzeniowy 100 g (0.25 x sztuka)
Mąka pszenna biała 30 g (3 x łyżka)
Pietruszka, natka 24 g (4 x łyżeczka)
Mleko migdałowe, bio 800 g (4 x szklanka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę

Dodatki:
lubczyk, pieprz biały, sól, papryka chilli

Sposób wykonania:
1. Warzywa umyć, obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Zalać 2 szklankami wody, dodać przyprawy i gotować aż zmiękną.

2. Mąkę wymieszać dokładnie z mlekiem migdałowym i wlać do gotujących się warzyw. Gotować aż zgęstnieje dobrze mieszając.

3. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Posypać natką pietruszki i podawać z grzankami.

Uwagi:
Mleko migdałowe można zrobić samemu w maszynie do robienia mleka roślinnego lub miksując na gładko namoczone wcześniej i obrane migdały (100g) z letnią wodą (ok. 2 szklanki). Krem migdałowy można przygotować również na słodko.

Przepis możesz znaleźć tutaj.

SŁOWNICZEK WEGETARIAŃSKI CZ. 3

Powody przejścia na dietę wegetariańską - wegetarianizm to nie tylko sposób odżywiania się ale również pewna filozofia życiowa. Dotyczy zarówno problematyki zdrowia fizycznego jak i psychicznego. Wśród powodów przejścia na dietę wegetariańską wyróżnić możemy względy: zdrowotne, ekonomiczne, ekologiczne, moralne oraz kulturalne.

Motywy zdrowotne: znajdują oparcie w najnowszych badaniach. Dzięki stosowaniu diety roślinnej można uniknąć chorób cywilizacyjnych, które obecnie prześladują nasze społeczeństwo. Wegetarianie w państwach uprzemysłowionych żyją dłużej. Rzadziej zapadają na choroby układu krążenia otyłość, cukrzycę typu II oraz raka jelita grubego.

Motywy ekonomiczne: wiążą się z faktem, że gospodarka żywieniowa świata zależna jest od potrzeb paszowych. 80-90% całej światowej produkcji zboża oraz roślin strączkowych przeznacza się na paszę dla trzody, której mięsem żywi się tylko ok. 30% ludności. Na każde 100kcal uzyskanej w postaci ziaren zbóż, nasion strączkowych lub roślin okopowych po przeznaczeniu ich na paszę dla zwierząt uzyskamy tylko: 15 kcal w mleku, 7 kcal w jajach, 4-8 kcal w mięsie.

 

 

<< wstecz
Pełna wersja vivalavita.pl | Informacje

Copyright © VivaLaVita
Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB