vivalavita - żyj zdrowo

<< wstecz

Osobisty dietetyk

Dziś Dzień bez Opakowań Foliowych
Data publikacji: 2016-04-26     
Autor: mgr Izabela Auszadniczek, Dietetyk VivaLaVita.pl
Ocena: 5

Dziczyzna – zdrowa alternatywa dla innych gatunków mięs?

Dziczyzna – zdrowa alternatywa dla innych gatunków mięs?

Najczęściej na diecie odchudzającej lub po prostu w prawidłowym sposobie żywienia, dla osób które spożywają mięso poleca się kurczaka, królika, indyka lub chudą cielęcinę. Zaleca się ograniczyć spożycie tłustych gatunków mięs takich jak baranina, wołowina czy wieprzowina. A co z dziczyzną? Czy jedząc ją konsument dokonuje dobrego wyboru?

Zdecydowanie tak! Dziczyzna również należy do chudych gatunków mięs, ponieważ w 100 g tego mięsa znajduje się jedynie 120 kcal. Charakteryzuje się również wysoką wartością odżywczą. Ma swój charakterystyczny smak i aromat, łatwo się ją przygotowuje, dlatego można powiedzieć, że jest doskonałą alternatywą dla tych, którzy chcą prawidłowo żywić się i spróbować czegoś nowego w swojej kuchni.

Jeżeli chodzi o składniki odżywcze to dziczyzna jest przede wszystkim dobrym źródłem białka i aminokwasów egzogennych, których organizm nie wytwarza. Poza tym jest bogata w witaminy z grupy B, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Podstawą diety zwierząt dziko żyjących są rośliny, dlatego ich organizmy są zdrowe, gdyż nie przedostają się do nich żadne niepotrzebne „polepszacze”, hormony czy antybiotyki.  Zwierzęta dziko żyjące są też w mniejszym stopniu narażone na stres w porównaniu do kur żyjących w klatkach albo źle traktowanych świń w ich miejscach hodowli. Oczywiście kupując takie mięso musi być ono zawsze przebadane i pochodzić z rzetelnych miejsc!

Niska zawartość tłuszczów w mięsie zwierząt łownych i korzystny stosunek nienasyconych do nasyconych kwasów tłuszczowych zapobiega przed rozwojem chorób układu krążenia, na które w dzisiejszych czasach zapada bardzo duża ilość osób.

Z kolei jeśli chodzi o przygotowanie dziczyzny do spożycia, przede wszystkim liczy się minimalizm. Mięso to nie lubi towarzystwa wielu różnych smaków, doprawienie go podstawowymi przyprawami takimi jak tymianek, rozmaryn, lubczyk albo majeranek stanowi doskonałe dopełnienie mięsa. Dodatkowo dobrze smakuje ono z owocami leśnymi, na przykład borówkami, a nawet z śliwkami.

Zanim jednak przyrządzimy potrawę z dziczyzny mięso musi poleżeć w chłodnym miejscu, żeby skruszeć, jeżeli nie zastosuje się tego procesu będzie twarde. Czas „leżakowania” zależy od gatunku mięsa. Tak, więc dziczyzna może zagościć na stołach każdego konsumenta dbającego o siebie.

<< wstecz
Pełna wersja vivalavita.pl | Informacje

Copyright © VivaLaVita
Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB