vivalavita - żyj zdrowo

<< wstecz

Osobisty dietetyk

Dziś Światowy Dzień Walki z Otyłością
Data publikacji: 2016-06-16     
Autor: mgr Izabela Auszadniczek, Dietetyk VivaLaVita.pl
Ocena: 5

4 letnie produkty, które powinny znaleźć się w zdrowym jadłospisie

4 letnie produkty, które powinny znaleźć się w zdrowym jadłospisie

Lato obfituje w wiele wartościowych produktów, szczególnie warzywa i owoce. Warto wykorzystać tę porę roku i spożywać ich jak najwięcej, aby doskonale odżywić organizm, poprawić jego funkcjonowanie i zrobić zapasy witamin oraz składników mineralnych, które na pewno przydadzą się podczas zimniejszych dni.

Szczególnie wartościowe latem są owoce jagodowe, ponieważ wśród innych owoców charakteryzują się najlepszym składem i silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi. Poza tym warto sięgać po brzoskwinie, morele, śliwki i inne owoce charakterystyczne dla sezonu letniego. Jednak dieta nie powinna być bogata jedynie w owoce, należy uzupełniać ją warzywami. Szczególnie cenne są warzywa zielone, których latem nie brakuje w sklepach i na targach.

Poniżej przedstawiamy wybrane przez nas 4 produkty, których korzystne działanie na organizm warto podkreślić i jak najczęściej włączać je do codziennego sposobu żywienia:

- Czereśnie - korzystnie działają na układ krążenia, gdyż są dobrym źródłem potasu. Ten składnik usuwa też nadmiar sodu z organizmu oraz reguluje ciśnienie krwi. Dodatkowo czereśnie pobudzają perystaltykę jelit i regulują przemianę materii co jest bardzo ważne przy redukcji masy ciała. Należą one również do owoców, które zawierają dużo wody, ale mało kalorii – w 100 g znajduje się jedynie 61 kcal. Dzięki dobrej zawartości witaminy A i C czereśnie bardzo dobrze odżywiają skórę, działają antyoksydacyjnie oraz oczyszczająco na organizm. Tak, więc opóźniają one procesy starzenia się ustroju i pozwalają dłużej cieszyć się pięknym wyglądem.

Osoby, które mają niedobory witaminy B5 i zmagają się z artretyzmem  powinny jeść te owoce, gdyż obfitują w witaminę B5. Czereśnie łagodzą bóle stawów i ich opuchnięcia.

- Brzoskwinie – doskonale odżywiają skórę, gdyż są bogatym źródłem witaminy A, zawierają też witaminy z grupy B, witaminę C i E. Zwierają dużo wapnia, żelaza i magnezu, dlatego są polecane wegetarianom i osobom, którym często brakuje tych składników w organizmie. Wspomagają leczenie anemii, oszczają organizm z toksyn i regulują przemianę materii.

Mówi się, że nie należy spożywać brzoskwiń ze skórką, ponieważ jest ona ciężko strawna. Nic mylnego! Jak najbardziej można ją zjadać, gdyż jest lekko strawna. Poza tym brzoskwinie poprawiają trawienie pokarmów i działają moczopędnie. Brzoskwinie wykazują również działanie przeciwnowotworowe.

Poza sezonem warto sięgać po suszone brzoskwinie, gdyż zachowują one swoja wartość odżywczą. Nie tylko warto spożywać je, poleca się również przygotowywać z nich maseczki odżywcze, ponieważ odżywiają one skórę, szczególnie wysuszoną w wyniku opalania.

- Bób – należy do roślin strączkowych, tak więc jest dobrym źródłem białka, szczególnie w diecie wegetariańskiej i jej odmianach. Wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Należy zacząć od korzystnego wpływu na układ krążenia, ponieważ obniża poziom „złego” cholesterolu LDL, wspomaga leczenie anemii i reguluje ciśnienie krwi.

Bób dobrze sprawdza się na diecie redukcyjnej, gdyż ze względu na dobrą zawartość błonnika pokarmowego wspomaga proces odchudzania i nadaje dłuższe uczucie sytości. Poza tym poprawia procesy trawienia i doskonale odżywia organizm.

Ta roślina strączkowa jest bogata w kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę A i C, a także potas, magnez, żelazo, wapń i cynk. Z kolei nie jest polecany osobom chorującym na dnę moczanową i choroby układu pokarmowego, gdyż ma działanie wzdymające.

- Kalafior – jest jednym z warzyw o najsilniejszym działaniu przeciwnowotworowym. Szczególnie chroni przed rakiem prostaty i pęcherza moczowego. Warto łączyć go z curry, gdyż ma jeszcze silniejsze działanie antynowotworowe.

Warzywo to wspomaga odporność organizm, gdyż jest dobrym źródłem witaminy C. Zwiera również witaminę A, E, K, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak magnez, potas, wapń, fosfor , żelazo i cynk.

Kalafiory poleca się spożywać przy chorobie wrzodowej, gdyż mogą łagodzić jej objawy. Izotiocyjany zawarte w nich wykazują silne właściwości bakteriostatyczne i niszczą Helicobacter pylori, która w dużej mierze odpowiada za pojawienie się wrzodów żołądka. Poza tym kalafiory są również zalecane w reumatoidalnym zapaleniu stawów. Z kolei nie poleca się go osobom zmagającym się z nadczynnością lub niedoczynnością tarczycy. Nie należy go również jeść w porze wieczornej, gdyż jest ciężko strawny.

<< wstecz
Pełna wersja vivalavita.pl | Informacje

Copyright © VivaLaVita
Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB